Gamla affischer med bondeanknytning

Förr i tiden, innan traktorerna och Internet gjort sitt intåg på landsbygden var det inte ovanligt att man affischerade för att få ut sitt budskap. Affischen var detsamma som gårdagens tv-reklam. Frågan är om inte den konstnärliga ådran hos dem som ritade och målade affischerna var högre än hos dagens reklammakare?
Man gjorde affischer i rent reklamsyfte och man gjorde affischer för att locka stadsbor till landsbygds- och jordbruksutställningar. Ett har de gemensamt, de var snyggare att se på än dagens reklam.
Eller hur?

En affisch för att locka folk till "Bondens dag" på Skansen i Stockholm 1937. Vad är det månne för sädesslag i kärven?
Hm...? Smörblandning? Och äkta sådan. Fint ska det va! Nåja, hon som just lagt beslag på ett paket "Äkta Rama smörblandning" ser åtminstone nöjd ut. Affischen är från ca 1925.
Redan ca 1895 var Alfa-Laval i farten med sina maskiner för mjölkhantering både här hemma och utomlands om man får tro den här affischen för deras Alfa Colibri, och det ska man nog göra.
Med sådana ryttare som lockbeten var det nog många som tog sig till lantbruksmötet i Nyköping året 1914. Det blev tyvärr annat än tjurar och ryttare att tänka på det året med tanke  på att bara fyra dagar efter utställningen mördades österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand i Sarajevo och vad det fick för följder vet vi nog alla.

Två viktiga saker för matproduktionen, nämligen hästar och kvarnar visades på Öland och den lantbruksutställning som hölls i Borgholm 1938 om man får tro affischen.

T.h: I Malmö kunde man år 1896 både få höra om och se husdjur, skogsskötsel, fiske, hjelpmedel för jordbruket och mejerihanteringen. Dessutom delade man ut priser och medaljer till ett värde av 100 000 kronor.


Svaret på frågan på den här affischen från 1954 är att det har vi inte. Men det ska inte vara vilken ost som helst. Den ska vara gjord på mjölk från kossorna som har mjölkats på Ålatorp gård i Småland. Det är den godaste osten!!
Det var inte bara i Sverige det gjordes reklam för bönder och deras produkter. I vårt östra grannland Sovjetunionen vara produktionen av affischer om bönder och deras jobb omfattande. Nedan följer några exempel på de ryska motsvarigheterna till de svenska ovan.
Kvinnor är en stark kraft i jordbruket från 1947, vilket nog var nödvändigt vare sig man ville det eller inte, efter kriget mot Tyskland.
Arbetare på en traktor. Bilden är gjord 1931.
Ställ upp och hjälp till med skörden, uppmanades ryssarna 1931.
Rösta för fler och större kollektivjordbruk var budskapet 1947.
Att skörda är vara hård mot fienden, sas det 1941, och det var nog rätt och riktigt.
Traktorförarna från 1949.
....måste kunna göra allt.
Kvinnor i jordbruket...