Framtidsdjur på Ålatorp?


Om bönderna på Ålatorp skulle vilja sluta med mjölkkor, vilka djur skulle då kunna hålla landskapet öppet? Kanske kan det bli alpackor som härstammar från Anderna i Sydamerika, i första hand från Peru och Bolivia. Det är ett trevligt djur som är lättskött och inte för en massa väsen. Dessutom har de trampdynor vilket gör att de inte förstör marken. Alpackorna på dessa bilder bor hos Jörgen Larsson i nordöstra Skåne.
Alpackor finns i en mängd olika färger och färgteckningar, närmare bestämt 22 grundfärger och ca 250 nyanser av dessa. Ovan två porträtt som visar några varianter. Alpackorna klipps en gång varje år, på våren, och deras ull anses vara världens bästa. Alpackorna skapar toaletter som de alltid går till och drabbas därmed inte så ofta av parasiter. Det är ett flockdjur och de blir ca 20 - 25 år gamla.
Alpackan var på gränsen till utrotning när spanjorerna intog Inkariket. Alla nu levande alpackor härstammar från de djur som med sina ägare lyckades undkomma spanjorerna genom att fly upp i Anderna. Där gjorde det naturliga urvalet att bara de starkaste överlevde och det gör att alpackan än i dag är ett mycket tåligt djur som utan vidare klarar svenskt vinterklimat.
Gunilla klappar ett alpackaföl i Jörgen Larssons famn. Alpackan är ett Sydamerikansk kameldjur som är säkt med Lama och likt denna faktisk kan spotta, men i praktiken är det ytterst sällsynt och händer det så är det när det är bråk i flocken, vilket även det är ytterst sällsynt.
"Två vita och en brun" är ett välkänt begrepp för dem som gick på krogen under motbokens tid. Kommer samma begrepp i framtiden att innebära att man sett några alpackor i en svensk hage? Alpackan är lättskött och är inte på minsta sätt rymningsbenägen. Lägg märke till hur marken ser ut i betesfållan hos de här skånska alpackorna. Har man alpackor kan man sälja gräsklipparen. Robotgräsklippare är inget för en alpackaägare.
Alpackan mäter ca 1 meter över manken. Ullen blir upp till ca 50 cm lång och måste klippas varje vår för att hindra djuren från att få värmeslag. Pälsen anses vara världens finaste ull. De klädesplagg man gör av alpackaull är dyra, mycket dyra. Djuret domesticerades för ca 4500 år sedan och härstammar ursprungligen från guanacon som den i dag skiljer sig så mycket ifrån att den numera räknas som egen art.