Motordriven spade på Ålatorp
Är detta en manöverpanel på en marslandare som landat fel och hamnat på Ålatorp i stället för på Mars? Nej det är manöverpanelen på en motordriven skyffel. Vad kan man använda en sån till?
Tyvärr är det ett rätt tungt jobbsom sliter rätt hårt på människan. Därför är alla hjälpmedel som kan underlätta av godo. En Avant är en liten motordirven maskin som är så liten att den kan köras inne i stallarna och utföra det jobb man tidigare gjorde för hand.

Att mocka ut dynga och strö hos alla djuren är ett ständigt återkommande jobb på en djurgård - oavsett djursort.

Apparten styrs med två joysticks (kallas även fröjdepinnar) i stället för ratt. Man bromsar ett hjul och driver på andra och kan på så sätt ändra kursen. Ja, det går att få maskinen att snurra runt "på en femöring" om drar spakarna åt varsitt håll. Det är dock inte riktigt lika enkelt som att vrida på en ratt. Det blir gärna litet hoppigt. Ovan kör Lena den nya maskinen och det syns att det krävs viss koncentration.
Med samma spakar som man styr kan man också höja och sänka samt vippa skopan. Eller om man har en snöplogsblad så kan man vinkla det åt olika håll. Här ser vi Lena köra maskinen i lösdriftslagården.
Maskinen heter Avant 320 S och är av finsk tillverkning. Den har en dieselmotor på 20 hästkrafter av mäket Kubota. Hela apparaten väger 720 kilo. Den styrs via glidstyrning och den klarar att lyfta 850 kp. Dess dragkraft är 770 kp. Maskinen är ju avsedd för trånga utrymmen och är därför inte speciellt bred. Den är därför utrustad med skyddsbåge i händelse den skulle välta.