Kosläppet 7/5 2011


Vad nu då? Varför står det många bilar på åkrarna runt Ålatorp? Jo, för första gången var Ålatorps kosläpp officiellt och allmänheten var inbjudna att titta på när korna alldeles vårrusiga sprang ut på det efterlängtade vårbetet. Det kom ca 1000 personer och tittade och då fick åkrarna bli parkeringsplatser åtminstone för en dag. Och tur med vädret hade de också!
Medan folket samlades bjöd en bondkollega från Badeboda vid Åseda med får på uppvisning hur man kan använda en vallhund för att driva en flock får, mycket uppskattat. Både fårbonden, hunden och fåren fick mycket välförtjänta applåder. Det var  de väl värda.
Det kom folk från när och fjärran för att se korna rusa ut. Fr.v: Jürg och Donja från Sävsjöström och bakom dem EMÅ-mejeriets bil från vilken man kunde smaka på gårdens produkter. Mitten: många tittade på fårvallningen. T.h: Lantmännens utställda fyrhjulingar lockade de yngsta till en provsitt och förmodligen en dröm och själv få köra en sväng.
Ett annat populärt inslag under dagen var att ta en sväng med en hästskjuts med någon av hästarna som kommit ända från Hult på andra sidan Lenhovda för att ta både unga och gamla på en sväng dragna med endast en enda hästkraft per ekipage.
De yngsta gillade att klappa gårdens små kalvar.
Andra hade med sig eget djur att klappa för säkerhets skull
Bonden själv träffade kollegor som för säkerhets skulle hade det påskrivet.
Bonden Lennart blev också intervjuad av Smålandspostens Stewe Jonsson.

Äntligen, tyckte både publiken och kossorna, när de senare glatt sprang ut ur lagården där de vistas hela vintern.

Nu har gräset blivit grönt och det är dags att gå ut och jobba som gräsklippare för att se till att människorna får mjölk, ost, smör och smålänsk ostkaka.

Numera är inte kossorna bunda när de är inne. Nej, numera går de fritt omkring i en så kallad lösdriftslagård där de kan äta både betmassa, ensilage och kraftfoder ur några datorstyrda foderautomater.Vill man ligga ner och vila på maten har varje ko en egen liggplats

Vad är det här för jordhög? Den gör vi processen kort med. Sedan gäller det att göra upp rangordningen nu när vi ska gå ut och in varje dag hela sommaren.
Människor tycker det är roligt att se kor springa ut på vårbetet efter att ha varit inne hela vintern. Men kossorna tycker tydligen också att det är roligt att se människorna stå där och glo på dem. Det är nog tur för oss tvåbenta djur att vi inte vet vad de fyrbenta tycker om oss. Men vi kan väl ana.