Den nya traktorn

Äntligen kom den, den nya traktorn, en Fendt 415. Det tog tid, den skulle ha levererats senast i början på juni, men dök inte upp förrän i mitten av september. Nu tar det några månader innan tegelstenen till användarhandbok är genomläst och troligen ytterligare några månader innan man förstått vad det står i den.
I en modern traktor finns ingen växelspak, inte ens växelknappar. Man får vara tacksam att den har ratt. En modern traktor tänker själv. Den körs med en så kallad fröjdepinne eller på modern svenska joystick och en djädra massa andra knappar, spakar och små larviga rattar. Och då har ni ändå inte sett alla knapparna i taket!
Jaha, hur lång tid tar det att läsa sig till hur traktorns dator fungerar, tror ni? Nio fysiska knappar och sedan en tryckkänslig skärm gör att antalet ställen man kan trycka fel på är oöverskådligt. Förmodligen är det som med japanska bilar, ju fler knappar och ju krångligare det ser ut, ju märkvärdigare är det. Pratet om att datoriseringen skulle förenkla för människorna kan vi glömma. Det är lättare att köra en nordsvensk, det räcker med "Ptroo" för att stanna.

Det finns åtminstone ett ställe man känner igen, nämligen baken med sin trepunktslyft, hitchkrok och kraftuttag.

Den här traktorn har också samma sak fram, dock ingen hitchkrok, vilket är en nyhet på den här gården.  Det ska bli spännande att se hur dessa finesser framtill ska komma till användning. Snöplog kanske?