Fotvård på Ålatorp

Framåt vårkanten behöver även djur litet fotvård - eller ska vi säga klövvård? På Ålatorps gård använder man en bur som djuren tas in i. Kossan hängs upp i en sele så att man kan binda upp ett ben i taget för att på så sätt kunna komma åt varje klöv.

Här håller Lennarts granne Roland i Bohult på med att slipa en av bakbenens klövar fin så att kossan sedan kan gå i lugn och ro på sommarbete utan bekymmer medan Lennart själv ser på hur det går.

Det är litet pillgöra att rensa klövarna, när det är gjort är det dags att slipa och det görs med en maskin som är märkvärdigt lik en vanlig vinkelslip.

Här ser vi Lennart när han binder upp ett framben för att Roland ska kunna göra i ordning klöven inför sommarens fröjder i de gröna hagarna. Till höger ser vi en klöv som är klar att tas i bruk.
Roland Karlsson från grannbyn Bohult är en hejare på att hantera en vinkelslip på koklövar.
Som synes är korna helt lugna när Roland slipar deras klövar. Det gör inte ont utan korna tycker det är väldigt skönt med litet fotvård, så tillvida är det ingen skillnad på kor och människor.

När det är klart ska djuren tillbaka in i lagårn, vilket en del av dem inte vill. De vill mycket hellre springa ut på sommarlov i förtid. Men snart kommer tiden när det finns gräs att beta ute. Då blir det kul att springa ut med fina klövar och äta klöver.