Ålatorps djur i Grönskåra

Ser ni djuren på bilderna? Ibland kan de gömt sig så väl att det kan ta över en timme att hitta dem.

På bilden till vänster är Lennart på väg för att locka dem eftersom de dels ska räknas och dels ska några skiljas ut för att åka hem till gården.

Ålatorp har sina ungdjur på sommarbete i Grönskåra som ligger två mil från gården. Det är stora marker och då och då måste man se till djuren samt räkna dem. Och då och då måste något eller några hämtas hem, kanske inför en kalvning.
Att räkna djur är inte lätt! Står de som en flock är det nästan omöjligt bättre är att klåttra upp på stenrösen. Vilket inte minst djuren tycker ser litet intressant ut och nosar på Lennart. Lena passar på när de går förbi, problemet är att allihop kanske inte gick förbi.

Till vänster driver Lena djuren mot avskiljningsfållan. Det brukar gå bra om man tar det lugnt och inte försöker gå för fort fram.

Till höger visar det sig att djuren varit ute på galej och då rivit ner staketet, något som Lennart nu måste åtgärda genom att sätta upp ny taggtråd.

Ett bra sätt att få djuren att gå dit man vill, men de inte vill, är att locka dem med kraftfoder. Djuren gillar verkligen detta på ungefär samma sätt som vilken tonåring som helst kan lockas till vad som helst med löften om hambugare och CocaCola. Här har Lennart lyckats få några djur att komma litet närmare fållan i vilken vissa ska skiljas från sina kompisar.

Grindar är oerhört bra att ha när man fått fram djuren till lagårn. Genom att sätta upp dem mellan staketen kan man göra fållan mindre och hindra djuren från att springa tillbaka.

Lena och Lennart lastar av grindarna från släpkärran och Lennart sätter upp dem innan djuren kommit fram. En liten öppning måste finnas så att djuren kan gå in samt att det går att hindra dem från att gå ut igen.

Nedan är Gunilla grindvakt och hindrar djuren från att rymma.

Lena och Lennart har lyckats få djuren att gå in i lagårn. Går bara en in så brukar de andra följa med. Det är ju flockdjur.

De djur som lastats på djurvagnen tittar ut och undrar vart det nu ska bära hän till för nytt bete.

Traktorer tankas med diesel, glömmer man att göra det innan man åker och hämtar djur i Grönskåra kan det gå så här. Soppatorsk på vägen, och ingen mobiltelefon. Det är bara att börja gå till en gård en km bort och ringa hem till gården. Efter tankning tycker djuren att det är skönt att komma ut på nytt bete, vissa kan inte komma ut fort nog, som synes!