Höbärgning på Ålatorp

Här pågår höbärgning. Först slås gräset, sedan får det ligga ett par dagar och torka. När gräset är torrt stränglägges det. Därefter kör man med en självlastarvagn, se bilden, som rafsar upp höet i vagnen via en s.k. pick-up. Vagnen har en "grind" som lutar bakåt vilket gör att höet pressas bakåt/uppåt under själva körningen. Samtidigt är några styrlinor spända över vagnen vilket hindrar höet från att pressas upp över kanten på vagnen.
Väl hemma gäller det att lossa styrlinorna, vilka kan vara hårt spända.
När vagnen är full kör man hem till lagårn i akt och mening att få upp skörden på höskullen.
Två klätterstilar! Till vänster klättrar Alexander, 13 år, upp utefter sidan på självlastarvagnen. Till höger klättrar pappa Lennart. Lägg märke till den uppenbara skillnaden i smidighet!
Här har Alexander just kopplat bort styrlinorna, som måste bort eftersom man på Ålatorp lossar lasten genom att hissa den upp ur vagnen i stället för att mata av den bakåt.
Nu har hissfästet kommit ner och de bägge i vagnen förbereder sig att koppla fast nätet som finns i botten av vagnen och som är kopplat till ett antal kettingar som kopplas till lyften.
När allt är kopplat och klart så hissas lasset upp till höskullen. Hissen löper på en järnbalk under takåsen vilket innebär att lasten kan släppas var som helst mellan lagårns bägge gavlar. På skullen finns också två hötorkar som fungerar så att två stora fläktar blåser in luft under höet och så pressas luften igenom höet som på så sätt kan torkas ytterligare om solen inte gjort sitt jobb ordentligt medan höet låg ute.
När höet hissas upp så tappar alltid lasset en del hö. Därför finns ett nät utlagt på marken bredvid lastningsplatsen. Efter varje lass måste man alltså ösa upp det tappade höet på nätet. När alla lass blivit lyfta så brukar det finnas rätt mycket hö på nätet. Här håller Alexander på att ösa upp tappat hö på nätet så att även detta hö kan hissas upp på skullen.