Hundtävling på Ålatorp

Det är inte ofta det är bilkö till Ålatorp. Andra helgen i augusti hände det dock. Orsaken var att Flatcoated Retriever Klubben Småland anordnade mästerskap som lockad deltagare från när och fjärran.
Omkring 250 bilar parkerade på åkern nedanför ladugården och deltagarna samlades för att höra på tävlingsledningens informationer om vad som skulle hända under de två tävlingsdagarna.
En och annan hundägare hade påpassligt med sig egen stol medan andra vilade i bilen i väntan på start. Det handlade om en apporteringstävling av fågeljakt och då måste det smälla. Innan apporten slängdes iväg sköt en funktionär av ett gevärsskott för att det skulle vara så jaktlikt som möjligt.
Tävlingen bestod av flera moment på olika platser så det var mycket folk och hundar som gick omkring på Ålatorps marker till de olika tävlingsstationerna.
Ett välutrustat tävlingskansli fanns i Sjöstugan där man hade flera datorer som höll ordning på alla jyckarna och deras tävlingsresultat. Vid de olika stationerna uppstod stundom väntan innan det var dags att låta vovven visa vad den gick för. Innan det var dags att släppa iväg apportörerna fick ägarna instruktioner och information vad tävlingsmomentet gick ut på samt hur det hela skulle gå till och vad det förväntades att hunden skulle klar av.
Här pågår så kallad "slottsjakt", alltså när man skjuter uppdödda fasaner på stora gods. Två hundar i taget tävlade mot varandra. Skytten sköt ett skott och så kastads en apport iväg varvid den ena hunden hämtade in den medan den andra väntade på sin tur. Alla hundar klarade av att hämta apporten, det som skilde var tiden det tog för respektive hund att finna det den sökte efter.
Vovvarna skulle apportera både i vatten och i skogen. Jägare skjuter ju både sjö- och skogsfågel och hunden ska klara av att hämta bägge sortens byten. Fast ibland undrar man och hunden verkligen tyckte det var så kul att se ut som en blöt hund? Meningen från böjran var att man skulle använda riktiga jaktbyten i form av döda fåglar. Detta fick dock överges på grund av fågelinfluensan så det blev att använda tygapporter i stället.
De jyckar som tävlade tyckte uppenbarligen att det var rätt roligt. Fast det fanns åtminstone en som gav blanka tusan i tävlandet och helst ville gå och lägga sig och ta det lugnt.