Kalvförlamning

Vad är det som hänt här då? Varför ligger kossan i gången med mat och vatten? Är det något fel? Ja, det är precis vad det är. Kossan har fått kalvförlamning.
Nu har det blivit värre. Hon orkar inte ens hålla upp huvudet, vi har fått lägga ett stöd i gödselrännan så hon åtminstone inte behöver ha huvudet neråt. Dags att kalla på veterinär.
Vetrenären har anlänt och det första hon gör är att ta tempen på kossan.
Kalvförlamning kallas också för förlossningslamhet eller kalvningsförlamning och orsakas av brist på kalcium.  Det vanliga är att det drabbar kossor strax före, under eller strax efter kavningen. Kon drabbas så småningom förlamning i bakbenen och får kon ingen behandling kan hon så småningom bli medvetslöst och dö. Kalvförlamning är vanligast hos högmjölkande äldre kor, och drabbar ca 5 % av landets mjölkkossor. Behandlingen består av intravenöst dropp med kalciumsalt.
Här ser vi hur Lena håller flaskan med kalklösningen medan veterinären samtidigt lyssnar på kossans hjärta. Vilket är viktigt därför att hjärtat kan börja skena när kossan får kalk, och då måste droppet avbrytas.
Slutet gott, allting gott. Det löste sig. Behandlingen hjälpte och här leder Lennart ut kossan till lösdriftslagården och de andra kossorna.