Maskinservice på Ålatorp

"Allt ska smörjas – även länsman."

Småländskt talesätt från förr som till stor den har giltighet även idag.

När sommaren kommer och skördetiden närmar sig gäller det att ha ordning på grejerna. Det gäller att göra service så inget går sönder just under den mest hektiska tiden för en bonde. Det är dags att se över maskiner och verktyg. Det finns inget mer frustrerande än att stå med ca 100 ensilagebalar och så fungerar inte de maskiner man ska använda för att rädda skörden. En bra början på att undvika bekymmer är att se till att traktorerna har ordentligt med olja. Att fylla ny ren och olja i traktorn räddar en bonde från många sömnlösa nätter! Att kolla oljestickan bör man göra i rena rama självbevarelsedriften. Här ser vi hur Lennart fyller olja i traktorn. Man får inte vara rädd för litet skit på händerna när man jobbar med maskiner - eller hur?
Att se till att kraftöverföringsbalken mellan traktor och slåtterkross fått fett i sina smörjnipplar som Lennart och Marcus gör på bilderna ovan är en förutsättning för att den kommande ensilageskörden kommer att gå utan makemang. Vi har att göra med komplicerade och dyra maskiner som man inte bör slarva med underhållet av.

De axlar som överför kraften från traktorn till slåtterkrossen roterar med höga varav och då får ingenting lämnas åt slumpen. Det ska vara fett i varje nippel. även om den sitter litet svåråtkomligt.

Knivarna ska vara vassa och de som gått i sten kanske måste bytas ut. Hydral-slangar och kopplingar ska vara täta. Däcken ska vara pumpade och dragkoppling och lyft ska fungera som de ska. Allt sånt måste kollas inför varje sommarsäsong.

När allting är kollat och vid behov åtgärdat, ja då är det dags att koppla kraftöverföringen och köra ut på fälten för att slå foder till vinterbehovet. Men hallå! Balpressen då? Ska inte den göras i ordning också...?

Jovisst måste balpressen kollas den också. Det är det Bengt Böhn gör här på bilden till vänster. Här har han öppnat luckan för presskammaren och kollar att de knivar som skär sönder gräset fungerar som de ska och att ingen sten fastnat mellan dem.

Balpressen fungerar litet som den själv vill. Är gräset torrt går den oftast oklanderligt, men är det blött får man ta till trick som att strö potatismjöl på nätvalsarna, eller kromglans. Man tager vad man haver, som Kajsa Varg sa. Alla trick är bra utom de dåliga.

En balpress är en oerhört komplicerad maskin. Att sköta den så den fungerar som den ska är mer eller mindre en hel vetenskap. Det är axlar som ska sitta på olika sätt beroende på vilken slags foder man pressar. Eller så ska olika remmar vara spända på precis rätt sätt. Liksom det gäller att se till att kniven som skär av nätet när balen är klar fungerar som den ska och inte minst - och nu gäller det - att se till att nätrullningen fungerar på bal efter bal. Att behöva stanna traktorn och gå ut och justera pressmaskinen efter varje bal kan göra den lugnaste bonde vansinnig av ilska! Har ni någonsin sett en tillverkare av balpressar vara med när bonden pressar sin ensilage? Nä, jag tänkte väl det!

På bilden ovan till vänster kollar Bengt att allting ser rätt ut. Till höger ser vi nätrullen varifrån nätet rullas ut runt den färdiga balen.

När då allting har fått sin dagliga service och i bästa fall fungerar som tänkt, ja då måste man tänka på att man behöver kunna se ut när man sitter och kör på åkrarna. Det är detta som Lennart gör här. Litet vanlig enkel fönsterputs på traktorn är inte att förakta. Så det så!

Appropå att maskiner ska smörjas för att fungera som de ska kan vi inte undanhålla läsarna av denna sida vad gamle smeden i Sävsjöström sa när han tröttnat på alla traktens bönder som kom farande med sina trasiga maskiner och ville ha dem lagade på fläcken eftersom det var mitt uppe i skörden.

— Att inte bonndjävlarna kan lära sig att ge den en droppe olja när det behövs i stället för hela kannan när det är försent!

Så sant som det är sagt!