I mjölkrummet

I mjölkrummet finns en stor tank dit mjölken leds från mjölkmaskinen. Tanken diskas efter varje gång den är tömd, vilket alltså sker varannan dag. Tanken är som ett stort kylskåp där mjölken kyls ner och i tanken finns också en stor visp som roterar hela tiden för att förhindra att grädden flyter upp till ytan och för att hela volymen ska hålla jämn temperatur,
Lena gör i ordning mjölkmaskinerna inför dagens kvällsmjökning. Lena sätter fast ett nytt filter på filterhållaren så att eventuella föroreningar inte följer med mjölken ner i tanken. Det är noga med hygienen när man jobbar med livsmedel, något som varje mjölkbonde måste vara mycket noggrann med.

Spenrengöringsservetter hämtas för att vara tillhands i servicevagnen och så ska maskinen tvättas och sköljas av, Röret för mjölken ner i tanken och filerhållaren ska monteras ihop men nytt filter.

Nu börjar det bli klart att mjölka. Lena sätter ihop den rengjorda mjölkmaskinen.
Äntligen är det dags att köra ut mjölkmaskinerna till lagårn där korna står och väntar på att bli mjölkade. Maskinerna går i en skena i taket så man slipper bära dem för hand vilket underlättar mycket.