Nya mjölkmaskiner på Ålatorp

De självavtagande mjölkmaskinerna är beroende av ström för sin funktion. Därför har varje maskin en acumulator som laddas mellan varje mjölktillfälle. Men trots sin avancerade teknik måste de spolas och rengöras helt manuellt som på tiden före datorernas intåg, som Lena gör här.
Är självavtagande maskiner bättre än det tidigare manuella? Ja, dels så tas maskinen alltid av direkt när kossan är färdigmjölkad. Det är bra för kon att maskinerna tas av direkt när kossan är klar.Dels så slipper bonden ett rätt tungt moment och slipper dessutom stå och passa varje maskin.

T.v: Maskinen ska precis lossna från spenarna.

De nya mjölkmaskinerna är försedda med fyra lampor som signalerar vad som händer. Har ex v kossan sparkat av sig maskinen innan det är färdigmjölkat så markeras det med ett blinkande ljus.
Mjölkning pågår.
Kossan är klar och maskinen tas av helt automatiskt.
Här ser man snöret som drar av spenkopparna när kossan är färdigmjölkad.
Att mjölka betyder att man måste passa maskinerna. Sparkar kossan av sig maskinen måste den sättas på igen. När det är klart måste man ta av maskinen. Med de nya mjölkmaskinerna behövs inte det senare. De nya mjölkmaskinerna är nämligen självavtagande. Själva spencentralen med spenkopparna är förbunden med ett snöre som när kossan har mjölkat färdigt börjar dras in i röret till dess spenkopparna lossnar.
T.h: Maskinen har just lossnat och blir hängande i änden av röret vilket gör att maskinen går klar från golvet.