Reparation av utgödsling på Ålatorp
Vad nu då!? Går korna ute i mitten av den gråa november? Ska de verkligen göra det? Nej, men det var tvunget att ha kossorna utomhus denna gråkalla novemberdag för det pågick ombyggnad av utgödslingen i frigångslagården.

Bilden till vänster visar hur skrapan som sköter utgödslingen ser ut.

Nu ska skenan på vilken skrapan åker bytas ut till en modernare som fungerar bättre när det är kallt. Servicemannen från De Laval fick svetsa en del innan jobbet var klart.
Det gällde att se att allt fungerade som tänkt. Bland annat gällde det att se till att skrapan inte gick längre än avsett. För om det händer så faller den ner i kulverten där gödseln trycks ut till gödselbrunnen bakom lagårn, Samtidigt ska den inte vända för tidigt. Allt måste fungera, därav inspektionsställningen

Det var ett evigt slipande och svetsande för att få anläggningen att fungera som tänkt. Att ha en fungerande utgödsling är viktigt på en djurgård. Det blir mycket gödsel och utgödslingen måste bara fungera hela tiden. Inte minst när kvicksilvret kryper under minus 20 grader. Att börja ösa frusen gödsel för hand kalla vinterdagar är inget man vill göra.

Litet slipning på sista skenbiten innan den monteras. Sedan ska utgödslingen fungera även när det blir minusgrader. På bilden till höger provkörs anläggningen under övervakning för att se att det hela fungerar ordentligt.