Ålatorpsbondens olika roller
En bonde måste verkligen vara något av en tusenkonstnär. Frågan är om det finns något annat yrke som kräver sin utövare på så många roller i en och samma person? Hur har det nu blivit så här? Ja, en av förklaringarna är ju bland annat att bonden på sin gård bor ju ofta ganska ensligt, och det tvingar helt enkelt fram olika kunskaper. Man har för långt till experterna, som ju oftast finns i städer.
Även tråkiga jobb måste utföras. Som att betala räkningar via dator. Det gäller att passa på de dagar när vädrets makter inte vill att man ska jobba utomhus. Här sliter Lennart sitt hår i förtvivlan över dessa förbannade datorer.
En bonde måste kunna jobba som grävmaskinist. Här är Lennart i full fart med grävskopan.
Inte nog med att bonden ska klara vanliga datorer och internet. De ska också klara av att ställa in olika sorters styrdatorer. Här håller Lennart upp en dator man har i traktorn när man konstgödslar.
Att jobba som slipare av sågkedjor får inte var främmande för en bonde. Kolla in koncentrationen i blicken!
Att laga staket och efter att man jobbat som cowboy och drivit in de förrymda kreaturen får också anses höra till de jobb en livsmedels-producent måste kunna utan och innan.
Lena inte bara mjölkar och sköter kor och kalvar. Här gör hon ost. Varför köpa ost när man kan göra den själv?
När har en bonde minst att göra? Jo under hösten. När skörden är under tak och kylan kommer smygande då är det den lugnaste tiden. Fast när vintern har anlänt blir det jobb i skogen. En skog sköter sig inte själv. Den ska gallras och då och då slutavverkas. Här ses Lennart komma ut ur skogen efter en dags gallring där han också jobbade som lärare och visade sonen Marcus hur sånt jobb går till.