Löpmageförskjutning opereras
Löpmagen på en ko, som ju har flera magar, motsvarar vår enkla mage. Löpmagen producerar magsaft och kan i värsta fall förskjutas eller vridas. Om det blir gasbildning i magen stiger den som en ballong mot djurets rygg vilket kan leda till döden för kossan. Man kan lägga kon på rygg och hoppas att magen då stiger, den här gången mot sin rätta plats. Numera kan man också operera med lokalbedövning. Det går till så att man öppnar djuret på sidan och helt enkelt drar magen till sin rätta plats. Tekniken att operera på det här sättet är tämligen ny i Sverige och den kallas för Hannovermetoden. Här ska vi följa en sådan operation.
Ovan har ett "operationsbord" riggats upp i ett lagårdsbås och veterinären Kersti Persson från Kalmar förbereder sina operationsverktyg. Kon som är föremål för ingreppet står helt lugnt och väntar t.v.
Veterinären fyller sin spruta med lokalbedövningsvätska och ger kon flera injektioner utefter platsen på kons sida där ingreppet ska ske. Kossan står upp under hela ingreppet och den känner ingenting utan är helt lugn och avslappnad.

Nedan är snittet lagt och det gäller för veterinären att få tag i löpmagen. Bondens uppgift så här långt är att hålla i svansen medan Kersti Persson har hela armen inne i kossans buk under sitt letande efter löpmagen.

Den bakre delen av löpmagen böjer av uppåt och åt höger där den så småningom övergår till tolvfingertarmen. Alltså går man in i kon från dess högra sida. Det händer att man även måste in från andra sidan.

Man fäster en "sytråd" i magen som senare ska användas för att fästa magen i buken på djuret. Nu får Lennart vara med som operationsassistent.
Här har veterinären fått ut en del av löpmagen ut kossan och nu gäller det att så småningom få in den rättvänd och till dess rätta plats i kons buk. Den ska också sys fast i nederdelen av buken så att den i fortsättningen inte flyttar sig.

Nu är det klart och magen ska tillbaka in i kossan. Det är inte lätt. Den vill gärna åka ut genom såret och till vänster ser vi hur Lennart får vara behjälplig med att försöka trycka in den medan veterinären gör i ordning nål och tråd. Hela operationen tog ungefär en halvtimme och förhoppningsvis ska nu den här kossan inte längre ha några bekymmer med sin löpmage. Kon har inte ens råmat under operationen och den har varit helt lugn och sansad hela tiden.

Nu är det dags att sy ingen såret efter ingreppet. Kersti syr medan Lennart trycker ingen sidorna på öppningen.

Till höger ser man det nyss ingensydda snittet som inom ca 14 dagar kommer att vara totalt läkt och knappast synligt.