Stormen på Ålatorp
Den 8/1 2005 slog den till - stormen! Elströmmen bröts vid 19-tiden, som tur var strax efter mjölkningen. Dagen därpå såg området runt gården ut som ett jättestort plockepinnspel. Gården var helt avstängd. Vägarna till och från gården var totalt blockerade av nedfallna träd. Varken den fasta eller mobila telefonen fungerade. Det gick att köra några hundra meter innan vägarna var blockerade. Grannarna kom mangrannt och hjälpte till med att röja vägen ner till Sävsjöström. Det tog många timmar att röja vägen en kilometer. Här nedan visas bilder från dagen efter den stora stormen.
Ett sånt här elagreggat kan rädda situationen. T.v. används det för att kunna mjölka trots elavbrottet. T.h. ska det just kopplas in på vattenpumpen, djuren måste ju ha vatten oavsett det är strömavbrott eller ej.
T.v. Här håller Klaus på att koppla in det traktordrivna elagreggatet till vattenpumpen. Tyvärr fick man alternera platserna där elverket användes. Mornar och kväll fick det användas till mjölkmaskinen, kyla mjölktanken och se till att det fanns ström för att laga mat. Däremellan användes det för att se till att djuren fick tillgång till vatten.
Se upp! Det är farligt att närma sig de liggande träden eftersom ett hänger på en gren med risk för att falla ner när som helst.

Olle och Lennart jobbar med att ta bort granarna. Tja, det här var ju inte så farligt. Nu är det snart klart trodde vi, men det blev värre - mycket värre:

Här är vi på den litet större vägen mellan Sävsjöström och Merhult. Eftersom den förra lilla vägen sträcker sig öst-väst och denna väg går nord-syd och träden till största delen fallit från väst mot öst, ja då var nordsydliga vägar, som den här, betydligt mer utsatta för fallande träd. Här låg timmerbrötarna den ena efter den andra. Motorsågarna fick verkligen visa vad de gick för. Här har Olle, Lennart och Marcus just tagit sig an uppröjningen så att det skulle gå att ta sig ner till det närmaste samhället Sävsjöström.

Fyra bilder som visar jobbet med att öppna vägen mot Sävsjöström. De som gjorde jobbet var Lennart, Marcus och Alexander från Ålatorp samt Olle på Skogslund och Klaus på Nyadal medan Lasse på Ekbacken passade på att föreviga jobbet med röjningen.

Rotvältor kan vara farliga. Här sågar Lennart av en stam från dess rotvälta medan Olle och Klaus ser på. Som tur var gick rotvältan åt rätt håll när stammen sågades av.

T.v: Klaus ordnar den nedfallna telekabeln.

T.h: Lennart filar motorsågskedjan.

Någon som är förvånad över att både ström och telefon försvann när stormen slog till? Det kunde vara rena kabelhärvan bland de nedfallna träden. Det är dags att gräva ner både el- och telekablar. För vad är det för nytta med mobiltelefoner när de inte fungerar när de som bäst behövs?

Ovan: Ekeslätts väg blev helt blockerad.

Olle, Lennart och Klaus i röjartagen.
Björkeslätts brevlåda blev begravd av fallande träd.
Näsetkurvan röjdes av Roland i Bohult och hans traktor.

T.h: Fallna träd vid Forsa på vägen mellan Sävsjöström och Åseda.

T.h: Överallt körde man över ned-fallna telefon-ledningar

T.h: Det låg mängder med nedfallna träd på Nyadals-vägen
Man förstår att det tar tid att få tillbaka ström när man ser såna här syner överallt.