Ny plastare på Ålatorp

 

...felet är dessa förbannade mobiltelefoner! Ringer det måste bonden lämna traktorn medan plastaren går och hoppa ut på fältet från traktorns buller.
Jovisst...!
Traktor och plastare i aktion ute på fältet. På plastaren ligger en plastad bal och i bakgrunden såna som ska plastas. Men vänta, är det inget fel på den här bilden...?
Så här ses plastaren från traktorhytten. T.v. ses bygeln som man fångar en oplastad bal med. Sedan lyfts den upp till de gröna banden som är den egentliga plastaren.
1) Balen är på väg att tippas bakåt till alastningsbordet. 2) Avlastningsbordet tippar upp balen så den blir stående på högkant. 3) Bordet tippas tillbaka och traktor kan åka vidare och plasta nästa bal. 4) Det går utmärkt att låta en bal plastas medan man lägger nästa i bygeln.
4
2
1

T.v: Balen plastas. Man ser avlastningsbordet tydligt. Det är det röda längst bak på maskinen. T.h: Nu är balen klar och avlastningsbordet går upp för att ta emot balen när den tippas av rakt bakåt.

Den gamla plastaren hade inget räkneverk, utan den som skötte den fick räkna antalet varv och stanna plastaren för hand. Den här nya har en dator som häller reda på när det är dags att stanna. Då stannar balen och tippas bakåt vilket förbereds på bilden t.h. ovan.

T.v: Balen har tippats av på plastaren och bygeln är på väg ner igen. T.h: Balen har börjat rotera och snurra och plasten läggs på varv efter varv.

 

Det har kommit en ny plastare till Ålatorp. Den här är datastyrd och traktordragen. Tidigare användes en plastare som sköttes av en person som enbart plastade. Nu kan traktorföraren både köra traktorn och plasta samtidigt. Här ovan ser vi hur maskinens bygel lyfter upp en pressad bal till själva plastaren.
3