Praktikanten på Ålatorp

"Vem ror i brytande sjö hitåt? En fröken herr Flink kommer ensam i båt. Det blåser nordvästen ger hals. Vem är den fröken? Hon ror som en man. Det är Maj på Malö så fager och grann."

Så skaldade Evert Taube i visan "Maj på Malö" från 1943.

Byt ut Maj mot Emma, herr Flink mot Karlsson, brytande sjö mot snöstorm och båt mot traktor så stämmer visan in även på Ålatorps praktikant Emma Johansson, 19, från Hult. Hon går på Ingelstads jordbruksskola och gjorde sin praktik på Ålatorp i skiftet mellan februari och mars när snön låg i drivor.
Emma kom åkande genom snödrivorna i sin traktor från hemmet i Hult på andra sidan Lenhovda. På Ålatorp deltog hon i jobbet på precis samma sätt som vilken bonde som helst. Det mjölkades, det klipptes kor och det mockades och jagades förrymda ungdjur. Här följer en bildsvit av praktiken i praktiken.
Emma Johansson, 19, var praktikant på Ålatorp under den sista terminen på Ingelstads jordbruksskola.
Emma tog sig till sin praktikplats i sin traktor. Jämför kossans fot med Emmas. Hälla upp mjölk på nappflaska för att mata kalvarna med och att ta tempen på en sjuk kossa var något av det hon fick utföra under praktiken.
Att mjölka, torka spenar rena och att försöka sära på kor som ville klämma Emma samt att mata kalvar ingick också i den dagliga praktiken på den småländska mjölkgården.
I jobbet ingick också att jaga förrymda ungdjur, assistera bonden vid inseminering och att sköta den datoriserade fodervagnen så att djuren fick sin lockgiva i tid.
Vad lär sig de blivande bönderna på Ingelstad egentligen? Det visade sig att Emma hade ingen aning om vad mjölkmaskinsbingo är! Får de inte lära sig så grundläggande saker för en bonde? Nåja, nu vet hon vad det är och hur det spelas. Att hantera mjölktanken och att starta mjölkmaskinen det hade vår praktikant dock inga svårigheter med, liksom att ta reda på vad det var för kön på en nyfödd kalv.

Ajaj Emma! Det är svårt att skölja mjölkmaskiner med varmvatten när de hänger, bättre att lägga dem på golvet, då slipper man bränna sig.
När det är mjölkat måste det diskas. Emma och Lena går igenom hur just den här gårdens diskmaskin ska hanteras.
Så här ska du göra för att ta tillvara den mjölk som vi ska ha till kalvarna i morgon bitti. Lena visar Emma hur man tar tillvara den mjölk som ligger kvar i rören efter mjölkningen. Samt visar hur filterhållaren töms.
Vi lämnar praktikanten Emma Johansson från Hult när hon ger djuren på Ålatorp strö för den kommande natten. Vi hoppas hon trivdes med att göra sin praktik hos oss och att hon får nytta av det hon förhoppningsvis fick lära sig av det praktiska jobbet med att vara bonde och livsmedelsproducent.

Fotnot:

Vet du, käre läsare, inte vad det tidigare nämnda spelet "mjölkmaskinsbingo" är? Eller hur det spelas? Svaret är enkelt. När mjölkmaskinerna hänger i en skena i taket så går det helt enkelt ut på att se vem som med en mjuk rörelse kan skicka iväg en maskin längst. Helst ska den gå hela vägen ut till mjölkrummet. givetvis får den heller inte gå fel i växlarna och svänga in mot korna. Därför kan mjölkmaskinsbingo endast spelas i en riktning, annars blir det för lätt. Klarar man hela vägen ropar man "Bingo!". Då har man vunnit.