Sådd på Ålatorp

På våren måste det sås. På Ålatorp görs detta av en maskinstation, Vägershults maskinstation, som kommer med traktor och såmaskin. Fröna måste man dock ha själv. På bilden ovan pågår sådden för fullt.

Här lyfter Lennart en säck med "Brutus", det vill säga ärtor, som maskinföraren från Vägershult tömmer ner i rätt fack i såmaskinen.
Usädet, ärtorna, köper man i stora säckar och när utsädet väl är på plats måste maskinen ställas in noggrannt så att utsädet portioneras ut på rätt sätt och i rätt mängd när man sår.
Man "testsår" i baljorgenom att veva fram frön för hand och sedan väger man fröna för att kunna beräkna hur mycket tätt fröna placeras i jorden. Det kan vara rätt bökigt att ställa in maskinen så att sådden blir korrekt för just de frön man vill använda.

Ovan: Sådd pågår. Lägg märke till det högra spåret som görs av en markör på såmaskinen för att traktorföraren ska veta exakt hur han ska köra för att inte så dubbelt.

T.h: Som vanligt går dessa komplicerade jaordbruksmaskiner sönder. Alla maskiner går sönder så det gäller att ha verktyg med sig och att kunna reparera. Vilket alla bönder måste kunna - alltid!

Till slut fungerar allt och sådden kan fortsätta. Här sås tre olika sorters frön samtidigt. Det är ärtor, korn och en blandning av gräsfrö och klöver. Efter fyra dagar skimrar lätt i grönt. Sedan är det bara att hoppas att vädret blir bra med lagom mycket regn och sol i lämpliga proportioner.