Nya stängsel på Ålatorp
Ser ni pinnen som hänger ner från skopan? Det är en egen konstruktion som består av ett "järnspett" och med skopan trycker man ett hål i marken som stolpen sen trycks ner i.
På annan plats på hemsidan finns en länk som visar hur man tillverkar stolpar ute i skogen. Här ligger nu de färdiga stolparna och Lennart ska just lasta dem i skopan för att åka ut och göra nya stängsel.

Här är konstruktören själv. Det är Bengt Böhn som tillverkat "spettet" som används av Lennart i grävskopan. Här kollar Bengt sin konstruktion. När hålet är gjort sätter Bengt ner stolpen i det nyss gjorda hålet. På det här sättet går det fort och lätt att bygga ett nytt stängsel. Fast då och då ligger en sten i marken och då blir det litet problem.

Hur vore bondejobbet utan en begagnad grävskopa? Klart jobbigare! En grävskopa kan användas till mycket. Den är oerhört praktisk att ha när man stängslar.
Hålet är gjort, stolpen ska just tryckas till för att sitta bra. Bengt ska hålla stolpen rakt när Lennart i grävskopan trycker ner den med skopan. Fast att se om den är rak från alla håll är inte lätt alla gånger. Men här ordnade det sig. Den blev rak även fast det inte ser så ut just nu.

T.v: Stolparna utlagda och till höger trycks en stolpe ner på sin plats.

Det är som sagt praktiskt att ha en grävskopa när man sätter upp nya stängsel. Det går fort och lätt. Problemet är att grävskopan finns hemma på gården. När stängseln ska sättas upp på utmarken i Grönskåra är det litet för långt att ta med grävskopan så där blir det att göra jobbet på det gamla vanliga sättet; för hand med spett och slägga.

Bilderna nedan visar hur det går som tiden före grävskopornas intåg.

T.v. Lennart håller stolpen på plats med foten medan han klipper till den med släggan. Mitten: Bengt och Lennart spikar taggtråd. Ovan t.v: Många stängsel fick mycket stryk av stormen Gudrun i januari 2005. Här har en stor ek gått omkull och resultatet blev att sätta upp nya stängsel. Nedan t.v: En stilstudie när Lennart slår ner en ny stolpe.
Slutligen är alla stolpar på plats och jobbet kan avslutas med att dra taggtråden. Här har Bengt och Lennart taggtrådsrullen på ett spett och sedan går de utefter det blivande stängslet och rullar ut tråden. Nu återstår bara att släppa ut ungdjuren på sommarbete och hoppas att de inte tar sig ut.