Stolptillverkning på Ålatorp

Vad nu då? En traktor i skogen, vad gör den där? Jo, när skogen är gallrad så kan man av ungträd och toppar göra stolpar om man har en barkare som sätts på traktorns kraftuttag. Stolpar går det åt mängder av när man har djur som går på bete i det fria. Räkna stolpar nästa gång ni passerar en hage så får ni se!
Lennart Karlsson stoppar in den obarkade stolpen från ena sidan av barkaren och sedan matas den in långsamt samtidigt som den roterar och kommer ut på andra sidan där Bengt Böhn står redo att ta emot den medan Lennart gör sig klar att stoppa in nästa.
Här tar Bengt emot den färdigbarkade stammen, som efter torkning och impregnering kommer att bli en utmärkt stängselstolpe på Ålatorp. Eller så kan man sätta upp en brevlåda åt grannen på den.

Det går undan med flygande fläng att tillverka stolpar. Fast det blir mycket bark som hamnar i högar där tillverkningen drar fram.

T.v: Lennart matar in obarkade stammar.

T.h: Bengt tar emot och lägger stolparna i prydliga högar.

När bonden och hans medhjälpare lämnat skogen för mjölkningen hemma på Ålatorp så finns endast stolpar och bark kvar i den nygallrade skogen. Stolparna hämtas när de fått ligga och torka för transport till Nybro där man kan lämna in dem för impregnering.
Nu har stolparna varit i Nybro och kommit åter färdiga och impregnerade till Ålatorp. De kommer att användas till att ersätta äldre stolpar i gårdens stängsel tids nog. Att ha stadiga stolpar i sina stängsel kan vara avgörande för om försäkringen gäller eller ej om djuren går ut och skadas eller skadar annans egendom.