Sävsjöström

Den 28 juni 1992 samlades många i Sävsjöström för att titta på den historiska kavalkad som gick genom samhället. Man tågade från Bruksboden till idrottsplatsen Alstervallen. Sävsjöströmarna hade klätt ut sig i tidsenliga kläder och flera föreningar ställde upp och paraderade.

Nedan följer ett bildsvep från dagen då hela Sävsjöström var samlat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Många samlades på Alservallen för att skåda den historiska kavalkaden när alla hade hunnit fram. Som synes gick videokamerorna varma.

 

 

 

 

 

 

Även om de allra flesta i paraden gick till fots, det var ju en historisk parad, så var det en och annan som fick åka bil. Även den historisk.
Ett typiskt flyttlass på statartiden drogs inte sällan av en stor och stadig nordsvensk. Den här bor i Sävsjöström.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamla tiders bruksjobbare på väg till jobbet, eller är det möjligtvis på väg hem?
Bertil Petersson på Ålatorp fick åka landå och föreställde Håkan Skytte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lagen om allmän skolplikt kom 1882. Innan dess stod kyrkan för mycket av undervisningen i landet och senare var det socknarna som hade ansvaret för undervisningen. Så här kunde det se ut när läraren ledde sin klass.
Eva Petersson, Ålatorp som Amanda Lundbom, Charlotte Petersson, Maria Petersson och Louise Bjällebo utanför Bruksboden i Sävsjöström.

 

 

 

 

 

 

 

Det var många som passerade förbi det gamla stationshuset i Sävsjöström.
Dags att gå och slå gräs som ska bli mat till husdjuren. Då fick minsann barnen hjälpa till.

 

 

 

 

 

 

 

I de gamla brukssamhällena som exempelvis Sävsjöström uppstod arbetarrörelsen i landet. Därför finns det nog många hembygds-föreningar som har kvar sina röda fanor som man tågade med på demonstrationerna runt om i landet på första maj. Så även i Sävsjöström / Lenhovda. Här ser vi några exempel på hur det kunde sett ut i Sävsjöström. Trots att tåget gick i slutet av juni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numera är det inte bara hästar i Sävsjöström. Nej, där finns också motorcykelklubben "Tullgarns MC" som visade upp både nya och gamla hojar på idrottsplatsen. Här paraderar knuttarna in på plan.
Den gamla upprorsmakaren, vissa skulle säga frihetskämpen, Nils Dacke upplöste sin armé i trakten av Lenhovda. Troligen var det på liknande hästar som dessa Dackes mannar red genom skogarna runt Sävsjöström.

 

 

 

Stockholm och Ekbacken i maj 2003

Lasse Strömberg

 

 

 

 

I paraden syntes många exempel på olika yrkeskategorier som verkat, och verkar, i och runt om i skogarna vid Sävsjöström. Längst till höger ser vi Rudolf Johansson, kanske mer känd under sitt smeknamn Rulle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sävsjöströms skytteförening fyllde påpassligt nog 50 år 1992 och deltog givetvis i den historiska kavalkaden genom samhället.

 

 

 

 

Patron själv åkte naturligtvis landå med sin gemål och uniformsklädd kusk. Fint ska det va!