Midsommar i Sävsjöströms

Folkets park 2003

Ett fokdanslag visade olika danser på den nya fina dansbanan. Folkparken rustades upp för några år sedan och är nu mycket fin. Där finns boule-bana, dansbana, lotteristånd och en mycket fin minigolfbana. Parken ligger mycket lättillgänglig mitt i samhället mitt emot idrottsplatsen Alstervallen. Den är väl värd ett besök.
I parken kan man hitta olika sorters kramdjur. Vissa åker barnvagn, andra finns att få i något av lotteri-stånden, där man också kan vinna ett och annat ätbart i form av choklad eller rökta ålar.
Många provar sin tur i de olika lotteristånden. Det brukar inte vara speciellt svårt att vinna en eller annan rökt ål. Eller går inte det så är det bara att satsa på några nummer på vid chokladhjulet. Skulle man ha maximal otur så är det bara att ta en fika med hembakat bröd till högst resonabelt pris.
Det finns mycket att filma en midsommaraftonsdag i Sävsjöströms folkets park. Är det inte barn och barnbarn framför kameralinsen så kanske det är en äkta småländsk speleman på dansbanescenen. Och duger det inte att skjuta bilder med kamera så kan man skjuta på riktigt med gevär på skjutbanan. Eller kasta pil om man föredrar litet mindre avancerade skjutövningar.
En minigolfbana kan användas på flera sätt. Dels kan små barn använda hindren som klätterställning, eller så kan de litet äldre barnen och vuxna givetvis använda den till vad den är avsett för, nämligen att spela minigolf på.
Chockladhjulet snurrar och många vinner, så även Lena Karlsson från Ålatorp som här satsar på några nummerbrickor, ovan. Men vad som avhandlas på bilden t.h. är det ingen som vet. Kan vi gissa att det är en fiskehistoria som berättas?
Här har Ulla Bengtsson och Gunilla Thelander, med och utan blomsterkrans har bestämt sig för att gå hem med litet godis.
Birgit Johansson kramar om sitt barnbarn Louisa medan brorsan Johan har rökta lotterivinster i fickorna. Vinner man inte en rökt ål så vinner man rökt fisk. Johan vann både och!
Se sån stil hon har. Ruth Petersson visade upp sina talanger som hästskokastare. Det hela går ut på att kasta hästskon så att den hamnar runt en pinne. Klart svårare än det låter. Trots ivrigt hejande av publiken blev det ingen fullträff. Men vad gör det?

Stockholm, oktober 2003

Lasse Strömberg