Stockholm i oktober 2003

Lasse Strömberg

 

Fiske på Pinudden

 

 

I sjön Alstern skjuter en smal udde ut, den kallas Pinudden, oklart varför. På udden har fiskeklubben en årlig mätartävling som brukar samla rätt många deltagare. Här ses ett antal av dem prova fiskelyckan.
Slutligen en bild på segraren och hans byte!

Ruth Petersson från Ekeslätt, Sävsjöström, provar fiskelyckan. Hur det gick ska vi tala tyst om. Men så mycket kan sägas att det var inget fel på masken som hon själv fött upp i sin kompost.

Stockholmare utan större fiskevana blir fort trötta av att titta på en guppande flöte. Då gäller det att hitta en bekväm fiskeställning. Men inte hjälpte det!

T.v. Ett riktigt fiskeproffs, Ulf Karlsson, vet hur man maskar en krok.

Ovan och nedan: Under den timme tävlingen pågick syntes bara nackar vid strandkanten.

T.v: Ruth Petersson i typisk fiskepose halvvägs ute i fiskens element.

Fisketävlingen på Pinudden gick av stapeln söndagen den 29/6 2003 i sjön Alstern. Ej att förväxla med sjön med samma namn i Värmland. Den här sjön ligger i Småland, närmare bestämt i Uppvidinge kommun. Sjön ligger staxt öster om orten Lenhovda.

I Alstern börjar Alsterån sitt lopp mot Östersjön där den efter 10 mils färd mynnar i Kalmarsund, nära Pataholm. På vägen passerar den genom sjöarna Allgunnen och Barnebosjön. Söder om Lenhovda finns flera sjöar i det så kallade "stora sjöområdet" där det också finns stora myrmarker.

Uppvidinge var ett av de fem härader som utgjorde den historiska regionen Värend som till största delen består av stora skogar. Vilket senare utnyttjades för att starta glashyttor i stor skala, vilket ledde till det som kom att kallas Glasriket.


Nu är det så att människan lever inte av fisk allena! En som vet vad fiskare verkligen behöver är Gun Karlsson från Sävsjöström. Helt naturligt var det hon som förde befälet över grillplatsen på Pinudden. Där övervakade hon grilladet av biffar och korvar på det att även de fiskare som blev utan napp inte skulle behöva svälta. Vilket alla givetvis var högst tacksamma över eftersom det gick litet hipp som happ med fisket. Vem behöver napp när Gun fixar käket!?
Om det var ont om abborrar i sjön så var det gott om biffar vid grillplatsen. Här levererar Eilerth Kenstam från Sävsjöström fler läckerheter till grillen...
...av vilka många lät sig väl smaka tillsammans med Gun:s delikata potatissallad. Finns det bättre bord än några stubbar ute i det fria?
Alla fiskar inte – inte ens på en fisketävling. Därför kunde de som inte ville titta på flöten i stället gå en tipspromenad och öka sin allmänbildning. Här diskuteras de olika svaren före inlämnadet till de enväldiga domarna.

De som inte fick någon fisk kunde i stället samlas runt pris- och lotteribordet där de som ville kunde köpa lotter och vinna priser. Alla lotter gick åt, liksom priserna. Det gick alltså att vinna även för den som blev utan napp i sjön.