Lasse Strömberg på Nätet

En park med anor från den tidiga bilismen.

Paris har många parker. De mest kända torde vara Luxembourgträdgården och Tuilerierna. Som turist kan man knappt missa dessa bägge parker. De är bägge två världsberömda och omskrivna. Alltså handlar denna sida inte om någon av dessa.
På platsen för den här parken har många jobbat i sitt anletes svett. Numera går det litet lugnare till på platsen där man en gång satte ihop citroënbilarna. Fabrikerna är rivna, och där ligger nu Paris mest futuristiska park; parc André Citroën.

Parken ligger i Paris 15:de, på vänstra stranden. Den omfattar 13 hektar. Den första delen öppnades 1992 och den sista delen öppnade 1996. Ingen ytterligare utbyggnad är planerad. Parken ritades av Jean-Paul Viguier och Patrick Berger.

Häng med på en bildrundtur i Paris mest moderna och nyaste park. Vi börjar med en fontän man inte ska tro är avslagen när det inte sprutar vatten.

Detta är en fontän som...
...spelar, upp och ner, upp och ner..


Fransmännen kan varkligen utnyttja vattnet. Det finns många parker i Paris där vattnet har en framträdande roll. Parc André Citroën är inget undantag. Här använder man verkligen vattnet i parklandskapet.

Såna här "vattenfall" finns på flera ställen utefter pakens norra sida.
Runt den stora gräsmattan löper en 'kanal'.


Precis vid ändhållplatsen för bussen man åker med till parken ligger ett stort alldeles nybyggt kontorshus i glas och åter glas. Där har franska TV-3 sin redaktion. Kliv av bussen och fortsätt framåt ett hundratal meter, där är ingången till parken.
På andra sidan detta futuristiska kontorshus breder Parc André Citroën ut sig.

Det är populärt att promenera i parken.


Kanske har arkitekten tänkt på forna tiders vallgravar när han ritade parken.
Såna här bassänger med vatten finns det litet här och där i parken.Visst påminner det lite om stridsvagnshinder?Den nya generationen tar sig fram på sitt sätt, förmodligen ännu så länge helt ovetande om de fordon som tidigare skruvades ihop på platsen för parken.


Ännu så länge är detta en ganska ovanlig syn i Parc André Citroën.

Lasse Strömberg


Text och bild är © Lars L. Strömberg. Varken text eller bilder får publiceras, vare sig på papper eller elektroniskt i någon som helst form.