Lasse Strömberg på Nätet

Ett modernt centrum som får en att undra om det inte var bättre förr!

På väg ut i ljuset i La Défense från mörkret i Metron.
La Défense heter ett stort modernt och delvis skräckinjagande köpcentrum i Paris. Det ligger strax öster om Seine. Står man vid Place de la Concorde och tittar österut utefter Camps Élysées så ser man först den gamla välkända triumfbågen där den okände soldaten ligger begravd. Tittar man så tvärs igenom denna ser man i fjärran - vid klart väder - ytterligare en triumfbåge. Det är Le Grand Arche, som ligger som ett stort monument över Charles de Gaulle i ett av Paris största köpcentrum. Häng med på en tur i detta Paris eget skärholmscentrum.

"Le Grand Arche", den stora bågen.

Vy från trappan till den stora bågen


Vi brukar ju tala om glas och betong. Här gäller inte detta uttryck. Nej, här gäller glas, glas och ännu mera glas. Att vara fågel och navigera bland alla dessa spegelbilder kan inte vara lätt.

Det är spelgelbilder av andra hus vart man än tittar.

Han letar förtvivlat efter ett träd! Något det är ont om i La Défense


Inte ens duvorna har någonstans att gömma sig


Fönstren speglar himlen i den i övrigt mörka fasaden


I själva Paris byggde man hus med karaktär. Vad ska man kalla detta?


Det finns de som tror att kommunismen skulle vara detsamma som en likriktad värld. Men jag undrar om det inte är kapitalismen som står för likriktningen. Ta La Défense i Paris som exempel. Det är samma leksaksaffärer, hamburgerkjedjor, varuhuskjedor och läskedrycker både där och här hemma. Har man sett en, har man sett alla. Tänk vad tråkigt, när till och med maten smakar likadant över hela världen.

Han vill gå in, men mamma vill gå och ta en Big Mac!

Man är inte stor nedanför La Grand Arche!
Trappan upp till Den Stora Bågen verkar oändlig
La Défense inspirerades av den kände arkitekten Corbusier redan 1933 och kallas i folkmun för Paris 21:a arrondissement. Den ursprungliga stadsplanen för området ritades åren 1959-60 och bestod då av en yta på 800 hektar. Ytan skulle bebyggas med kontorsutrymmen på 800 000 kvm, 5000 lägenheter och 50 000 kvm affärsyta. Så småningom har planen utökts, och numera har kontorsutrymmena ökat till 2 miljoner kvm.

Utsikten mot Paris från entréplanet på Den Stora Bågen. Vid klart väder syns den 'riktiga' triumfbågen i fjärran.
Besökare i La Grand Arche får kryssa mellan glasväggar för att inte blåsa bort
La Défense har naturligtvis också drabbats av kris. Både ekonomisk och arkitektonisk kris. Först och främst gjorde oljekrisen höghusen olönsamma. Driften av skyskraporna blev alldeles för dyr. Till yttermera visso ville de anställda inte jobba i kontorslandskap som kunde överstiga 2000 kvm. Ett exempl på detta är det s.k. Fiathuset med ingen intimetet alls, kallt neonljus, urusel ljudisolering och dåligt verkande klimatanläggningar. Fiathuset kallas för andra generationens höghus. Resultatet av den dåliga arkitektoniska utformningen gav till resultat att när Paris skrek efter kontorslokaler stod ca 100 000 kvm outhyrda i La Défense, som ett monument över den misslyckade moderna arkitekturen.

Vill man besöka utsiktsplattformen på bågens tak, tar man hissen ...
... mitt i luften och njuter av den hissnande uppfärden.


De nya höghusen, kallade tredje generationens höghus, är alltså byggda för att vara energisnåla. Således är driftkostnaderna för Elfhuset (La tour d´Elf) bara hälften så dyrt som Fiathuset, trots samma ytbeklädnad. Det tillgodoser också de anställdas krav: inga kontorslandskap. Nu gäller egna, mindre rum med eget fönster.
Ur arkitektonisk synpunkt var det ett avgörande beslut med tredje generationens höghus. Man kan nämligen inte bygga fönster i varje rum i hus som är parallellepipediskt och 50 meter "tjockt". Nya former var tvugna att komma fram. Husen smalnar av, fasaderna bryts upp, sträcks ut och blir ihåliga. Nya former föds alltså. Av det sociala trycket växer en ny arkitektur fram. Både på ont och gott!

Som i New York sträcker sig skyskraporna mot himlen även i Paris.
Se, en mamma med barn. En ovanlig syn i detta affärscentrum


Man undrar vilka som är mest normala, människorna på reklamskyltarna eller de som tvingas leva hela dagarna i detta människofientliga centrum?Arkitekterna har fått fria händer i La Defense, resultatet har blivit ganska bra. Trots allt! Åtminstone på kort sikt.


Manhattan? Nej, La Defense i Paris. Både en arkitektonisk succé och en människofientlig miljö av det värre slaget.Text och bilder är copyright © Lars L. Strömberg. Varken text eller bild får publiceras vare sig på papper eller elektroniskt i någon som helst form.