Lasse Strömberg på Nätet

På Café Orbital kan man - som jag gör här - skicka brev och läsa Word Wide Web via Internet.
Hej och välkommen till Lars Strömberg.


Det här kommer att bli en reseberättelse från min och hustru Gunillas vistelse i Paris under augusti. Varför Paris?

Språk

Jo, Gunilla fick ett stipenduim från Publicistklubben för att studera franska språket. Det gjorde hon på en privatskola som heter Alliance Francais. Det är en gammal känd skola som är specialiserad på att utbilda utlänningar i franska språket.
Nåja, det här är en datorklubb, så då får jag väl ha en sådan vinkel på denna hemsida. Vi struntar alltså i språket och kastar oss rätt ut i Paristrafiken för att leta rätt på stadens datormöjligheter. Häng med!

Ingen dator

Att hålla kontakten med hemlandet när man är utomlands har alla resenärer i alla tider försökt göra. På alla möjliga och omöjliga sätt. Brev, vykort, telefon, kortvågsradion, läsa hemlandets tidningar om de går att få tag i. Detta är gamla metoder. Numera är det Internet som gäller. Åtminstone i Paris.

Jag vistades i Paris under en månad. Ingen dator hade jag med mig. Det behövdes inte. Där finns nämligen internetcafeer. Fransmännen har inte lika hög levnadsstandard som svenskarna, och är därmed inte lika datoriserade. I Frankrike räknar man med att var 50:de hushåll har en dator. I stället har det växt upp små företag där man kan gå in och hyra en dator per timme.
En bra början på en parisisk internetrunda är att börja vandringen vid Place de la Contrescarpe alldeles bakom Pantheon. Titta på skylten på huset där Ernest Hemingway bodde, då får du inspiration till ditt brevskrivande till polarna på Internet. Från Place de la Contrescarpe går man Rue Lacépède ner mot Rue Monge, strax innan hörnet på höger sida ligger Paris första internetcafé. Tyvärr fick jag aldrig prova det själv eftersom dom hade stängt hela augusti. För övrigt är mycket stängt i Paris under augusti. Fortsätt sedan Rue Lacépède ner mot parken Jardin des Plantes, där för övrigt August Strindberg ofta vandrade när han bodde i Paris. Sväng in till vänster på Rue Linné. Gissa vem den gatan är döpt efter! På nummer 27 ligger firman Prorata Services där man kan skriva texter, använda en skrivare, scanna eller layouta. Man kan också registrera en E-postadress där, men inte köra Internet on-line. Hos Prorata hyr man en dator per timme. Många studenter använder denna service. Så det kan vara väntetid. Kommer man mitt på dagen så brukar det vara enkelt få en plats.

Här kan man hyra en dator med alla tänkbara program per timme.

Ingen hamburgare

Nu är det dags att ta en paus. Det gör man med fördel i Luxembourgträdgården, som är en park trots sitt namn. Där äter man gärna en sandwich, i stället för hamburgare. I Paris går det fortfarande att undvika amerikansk snabbmat, som ju inte gör någon glad.
Många säger att världens mitt är hörnet av Boulevard Saint Michel och Boulevard Saint German. Mycket fel har dom inte. Följer man Bd Saint Michel uppåt kommer man till Place Edmond Rostand som ligger precis utanför grindarna på Luxembourgträdgårdens östra sida. Där slutar Rue de Médicis, en kort liten gata döpt efter den allra första bankmannen i världen.

Orbital

På nummer 13 ligger Café Orbital, en ganska futuristisk skapelse med neonrör inne och stjärnhimmel i taket. Där kan man fika, äta lunch och inte minst köra en av deras tiotal internetdatorer. Dessutom talar dom engelska! Lokalen i gatuplanet är inte stor, där har dom bara fyra datorer, men fler finns i källaren. På Orbital jobbar Marc Villemade, han berättade för mig att jag kunde registrera en tillfällig E-postadress, använda www eller logga in på ABC-klubben med hjälp av Telnet. Marc och de andra hjälper gärna till om man får problem. Vilket man får. Speciellt om man använder en dator med franskt tangentbord... Svenskt tangentbord finns naturligtvis inte. Man får försöka komma över en av de få datorerna som är utrustad med ett amerikanskt. Där känner man åtminståne igen sig något så när.
I källarvången på Café Orbital kan det stundtals vara köbildning till datorerna.
Jag använde ofta Telnet och loggade in och kollade om jag fått några brev, samt skickade brev. Det gick utmärkt. Att använda Telnet och köra monitorn hemma i Alvik gjorde ju att min E-postadress fungerade precis som vanligt. Här behövdes ingen adressändring.

Högra stranden

Alla de ovan beskrivna ställena ligger på vänstra stranden, som är den trevligaste, i det 5:te arrondissemanget nära Sorbonne och Parisuniversitetet. Marc Villemade berättade att ganska många amerikanska och canadensiska studenter kommer till Orbital och skriver och tar emot brev hemifrån andra sidan Atlanten. På högra stranden känner jag bara till två internetcaféer varav ett är jättemysigt. På Boulevard Haussman ligger Paris NK, nämligen varuhuset Galeries Lafayette. På första våningen ligger Bistrot Internet. Där kan man få registrera en E-postadress.

På Web Bar äter och dricker man längst ner, internetdatorer kör man på första våningen och konstutställningen är högst upp.

Trevligt ställe

Ett betydligt trevligare ställe är Web Bar på 32 Rue Picardie 3:dje Arr, ganska nära Place de la Republique. Det ägs av ett gäng dator- och konstintresserade. Därmed har man också konstutställningar bland datorerna. Just på Web Bar kör man hela tiden på Sun Sparc stationer. Dom har ett tiotal. En av ägarna är förresten ihop md en svensk tjej. Tyvärr hjälper det inte, dom har ändå inga svenska tangentbord så se upp, se till att få köra på en dator med amerikanskt tangentbord. På Web Bar talar man också engelska, fast sämre än på Orbital. Men man har godare öl.
Dom ställen jag använde under min vistelse i Paris var i första hand Café Orbital och i andra hand Web Bar. Vad gäller priser se faktarutan här nedan.


Faktaruta:

Att använda internet på ett Internetcafée är inte billigt. På Café Orbital kostar det 1 franc per minut. Kör man 1 timme kostar det 55 franc, alltså 92 centimes i minuten. Fördelen är att använder du internet i bara 10 minuter så kostar det alltså bara 10 franc.

Alla turisters räddning, Marc Villemade, jobbar som både datorexpert och servitris på Café Orbital precis vid Luxembourgträdgården i Paris.
På Web Bar kostar det 30 franc per timme. Alldeles oavsett hur länge du använt datorn så åker du alltså på att betala 30 franc. Kör du bara 10 minuter så har du alltså kastat 20 franc i sjön jämfört med Orbital. Å andra sidan, kör du mer än 30 minuter så blir det billigare än hos Orbital.

Att läsa DN eller andra svenska tidningar via www blir alltså ett tämligen dyrt nöje. Billigare är att ta sig till 9 Rue Médéric i 17:de Arr. Där ligger Svenska Kyrkan och dom har ett läsrum med färska Stockholms- Malmö- och Göteborgstidningar.

Hustru Gunilla skickar e-post till vänner och bekanta från en Sun Sparcdator på Web Bar i Paris. Ett av de mer snitsiga internetcaféerna i Paris.

Till Café Orbital åker man t ex buss nr 21, 27, 38, 82, 84, 85, 89 eller tunnelbanan, Metro, till stationerna Luxembourg, närmast, eller litet längre bort stationerna Cluny la Sorbonne eller Odeon.
Till Web Bar åker man t ex buss nr 20, 54, 65, 75 eller Metro till den närmaste stationen som heter Filles du Calvaire eller på gångavstånd St Sebastien Froissart, Temple, Republique eller Arts et Métiers.
Till Svenska kyrkan går bl a buss nr 28, 32 och 84 eller Metro till Courcelles eller Monceau.Brev till Lasse

Tillbaka till Lasses hemsida

© Inga bilder eller texter från dessa sidor får publiceras vare sig på papper eller i elektronisk form av något som helst slag.