Lasse Strömberg på Nätet

Stockholms okända park

Häng med på en rundvandring i Stockholms nyaste - och får man förmoda - okändaste park.
Den nya "Doft och fruktparken" vid sjön Trekanten ligger vid Liljeholmen , precis söder om Hornstull. Vid sjöns östra strand har man anlagt en park, ja man kan nästan säga trädgårdsanläggning. Temat för parken är dofter och frukter. Alltså finns där både olika sorters blommor, kryddväxter och frukträd. Barnen leker på leksaker utformade som frukter.

Genom parken slingrar
sig gångvägar och på
kullarna runt omkring
finns många rara växter.

Här kommer många
exotiska växter att blomma.
Kullarna är visserligen
konstgjorda, men det är
väl OK i en park?
Sjön Trekanten användes förr till vattenskidåkning. Det bullrade och det spreds avgaser! Inte minst tog vattenskidåkarna död på de stackars fåglar som försökte häcka vid sjöns stränder. Nu är vattenskidåkarna avstängda och därmed har fågellivet återkommit.
Den offentliga sektorn, i form av Stockholms stad, sätter ut både öring och regnbåge till fromma för de fiskeintresserade. Det finns både regnbåge och öring i sjön. Och de nappar!

Det finns både ätliga växter och sådana som endast är till för ögats fröjd. Och det är inte det sämsta!

Det finns mycket att titta på i parken, både vackra former och vackra växter. De blå blommorna är klematis.

Den stora gräsmattan är inbjudande. Här finns vackra blomsterplanteringar som får en att förstå att sommaren verkligen är i antågande. Vid en kanten av den stora öppna gräsmattan finns lekplatsen för barnen. Tänk att få klättra på, och krypa i, en melon...
Här och där växer ett fruktträd.
Det finns också sittplatser, i form av ganska futuristiska konstverk att sitta vid och titta ut över sjön.
Det är lätt att ta sig till parken. Tunnelbanan går ända fram och Essingeleden ligger bara ett stenkast bort. Promenerar man runt sjön så kan man inte ana att man befinner sig mitt i storstadspulsen. Fast lyssnar man noga så framgår det. Tyvärr!

Besöker man parken under våren är blomsterprakten magnifik, något som duvan på gräsmattan intill säkert håller med om.

Konstverk både för stora och små. Vissa är avsedda för lek, medan andra kanske mer är avsedda för en stunds reflektion över livets väsentligheter.

Doft och fruktparken är egentligen bara utgångspunkten för ett helt nytt grönområde i form av ett stråk som börjar vid Liljeholmen och sträcker sig fram till Hägerstenshamnen, via Vinterviken. Det finns gångväg runt sjön, och tar man vägen utefter Trekantens södra sida kommer man in i Vinterviken när man passerat under Essingeleden. När man gått förbi kolonilotterna kommer man fram till Alfred Nobels gamla fabrik. Huset är nyrenoverat med varsam hand. Det kallas nu för Skulpturens hus och där är konstutställningar. Ett café finns också.
Ett annat sätt att ta sig till det här okända grönområdet i Stockholm är att från Stadshuskajen åka båt med Strömma Kanalbolaget. I Vinterviken finns en alldeles nybyggd ångbåtsbrygga. Kommer man den vägen, och den är inte dum en varm sommardag, kan man börja med att titta på skulpturer för att sedan avsluta med naturens alldeles egna sådana i parken, innan man tar tunnelbanan hem igen.

Något att tänka på för de som promenerar och joggar i den lummiga grönskan runt sjön är att inte skrämma de fåglar som har sina boplatser vid strandkanten. Har man ögonen med sig så kan man få se en hel del djurliv som man nog inte hade en aning om fanns så nära bebyggelsen. Fågeln i mitten ovan är en sothöna.

Är man uppmärksam vid sin vandring runt sjön, hittar man den här vänligt brusande lilla forsen på sin väg ned mot det stilla vattnet i Trekanten. Står man vid forsen en sen kväll och hör både bilarna och vattnet brusa kan man, om man har tur, se näcken spelande sin fiol sittande på en sten vid det ystra vattnets färd genom skogen.
En som verkligen brukar ha tur är Marco, ursprungligen från Kroatien, numera bosatt i Alby. Han tar tunnelbanan hit och drar upp en och annan fisk. Här har han just fått en fin öring.
- Jag får både regnbågar och öring här, berättar han stolt. Det är jättegoda fiskar med mycket mat på.

Vi närmar oss slutet av detta besök i en för de flesta Stockholmare ganska okänd del av staden. På vår väg till den mycket större sjön Mälaren ser vi forsens utlopp i den lilla, lilla sjön Trekanten. Måhända hjälper den till med syresättningen av sjön på det att den goda fisken må smaka ännu bättre.

Vi avslutar vår vandring genom att gå under Essingeleden precis i början av dalen som är en förlängning av Vinterviken. Detta var under gamla tider leden söderut från Stockholm. På den tiden reste man oftast på vintern för att utnyttja snö och is som var mycket lättare att resa på än leriga sommarvägar.
I Nobels gamla fabrik tar vi en kopp kaffe under gamla takbjälkar och moderna skulpturer.

Skriv gärna och tala om vad du tyckte om den här sidan. Alla synpunkter är välkomna.

Brev till Lasse

Tillbaka till Lasses hemsida


Text och bilder är copyright © Lars L. Strömberg. Varken text eller bilder får publiceras, vare sig på papper eller elektroniskt i någon som helst form.