Arkiv för 12 februari 2009

Den som kan historien blir numera litet förvånad när man hör kritiken mot dem som kritiserar Israels politik mot sina grannar.

Numera heter det att de som kritiserar Israels krig, mördande, bombande och bosättningspolitik på ockuperad mark är antisemiter.

Israels så kallade vänner påstår allt som oftast att vänstern tack vare sin
kritik av Israels politik gentemot sina palestinska grannar är antisemitisk.
Vilket givetvis inte är sant.

På 30-talet var det endast vänstern som bekämpade nazismen och dess hat mot judar. Det var vänstern som stod upp för de mänskliga rättigheterna både i Tyskland och här hemma.

Den politiska inriktning i Sverige som nu försvarar Israels agerande i Gaza är densamma som den som under kriget inte protesterade mot judeutrotningen i Tyskland. Samtidigt som man satte de som försvarade de mänskliga rättigheterna i läger.

Vi bör inte glömma bort att det var på Svenskt initiativ som Tyskland införde ett stort ”J” i judars pass.

Orsaken till det svenska kravet var att man redan vid gränsen skulle kunna avvisa flyende judar och skicka tillbaka dem till en säker död i de tyska förintelselägren.

Hade dagens skribenter i Sydsvenskan kritiserat det på den tiden? Svaret är nej, det hade de med säkerhet inte gjort. Då var det nämligen bara vänstern som stod upp för de mänskliga rättigheterna.

Samma vänster som nu blir beskylld för antisemitism när de kritiserar Israel som bryter mot krigets lagar och folkrätten.

Att ett antal skribenter i Sydsvenska Dagbladet inte kan skilja på berättigad kritik av bombfällning mot civila och antisemitism är skrämmande.

Deras artikel har dock en, säger en, korrekt slutsats, nämligen att det behövs kunskap och konsekvent hållning mot rasistiska, antisemitiska och islamofoba budskap och handlingar.

Tipset till dem måste bli att ta reda på vilka som stod upp för det de efterlyser redan på 30-talet.

Samma personer gör det nämligen nu också!

Läs Sydsvenskans artikel, SvD.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments 13 Kommentarer »