Arkiv för 17 februari 2009

De tårar som fälls från dem som anser att The Pirate Bay gör upphovsmännen utfattiga är krokodiltårar.

När tingsrätten så småningom fäller grundarna av TPB, för det kommer de med säkerhet att göra, kommer de som hurrar högst inte att vara upphovsmännen, det kommer att vara alla de andra som tjänar pengar på upphovsmännens verk.

Det finns jättemånga människor som har sin inkomst av skapad kultur utan att själva skapa ett enda dugg. Det är dessa som hoppas på fällande dom i den nu pågående rättegången.

De har nämligen allt att vinna på att fortsatt få inkomst av andras skapande arbete.

Det diskuteras i EU att förlänga tiden innan ett verk blir fritt. Förslaget vill öka tiden till 75 år efter upphovsmannens död. Skälet sägs vara att man vill skydda upphovsmannen. Hur det nu ska gå till?

I själva verket vill man se till att andra, ex v arvingar, skivbolag eller förlag, fortsätter att tjäna pengar på andras arbete.

Ville man bara värna upphovsmännens rätt skulle givetvis skyddstiden sluta i och med upphovsmannens död. Gäller skyddstiden längre är det faktiskt någon annan än upphovsmannen man skyddar.


Det fälls många krokodiltårar på rättegången mot The Pirate Bay.

Så pratet om hur viktigt det är att skydda upphovsmännen är mest struntprat.

Vad hela rättegången går ut på är att se till att andra än upphovsmännen får fortsätta att få inkomst från andras arbete.

Kan man lösa ersättningsfrågan till upphovsmän när man lånar böcker eller filmer på bibliotek går det givetvis att göra också när människor hämtar hem musik, talböcker eller filmer via Internet. Det är viljan som fattas.

Alla de som ser sin inkomst försvinna på en effektivare distribution via nätet vill givetvis att fildelning, den må vara laglig eller olaglig, försvåras så mycket som möjligt.

Och de är många!

Se också: AB, AB1, DN, DN1, DN2, SvD, SvD1, SvD2, SDS, SDS1, AB2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Comments 10 Kommentarer »