Någonting har hänt! I dagens riksdagsdebatt om EU inför EU-parlamentsvalet som man idag kan förtidsrösta i var alla partier överens. Visserligen bara i en enda fråga, men ändå.

Alla politiska partier i Sveriges Riksdag är rörande överens om att det som skapar välstånd och arbete åt så många som möjligt är frihandel. Inget parti ville att något land i Europa, inom EU eller i hela världen skulle utestängas från frihandel och därmed möjligheten till välstånd.

Så har det inte alltid varit. Under min livstid har många partier i Riksdagen tvärt om varit för att vissa länder ska hinddras från möjligheten till frihandel. Vissa partier lär vara det fortfarande, exempelvis när det gäller Kuba och Palestina. Vi behöver bara tänka på Moderaterna när det gäller avstängningen av Gazaremsan.

I många år hänvisade man till Ryssland och pekade på det landets lägre välstånd efter andra världskriget och hänvisade till att det var det politiska systemet om var orsaken. I själva verket var det västvärldens handelsblockad av Ryssland som var orsaken.

Idag erkänner man att det är nödvändigt med frihandel för att länder ska nå upp till vad vi i västvärlden menar med välstånd. Bättre sent än aldrig.

Nu väntar vi bara vad man ska skylla på när det gäller fattigdomen i världen. Mängder med människor svälter ihjäl på grund av sin fattigdom, de flesta i länder som bekänner sig till det kapitalistiska systemet.

Konstigt nog är det aldrig någon politiker som i det fallet påstår att orsaken till fattigdomen beror på det politiska systemet.


Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt talar om varför det är viktigt att gå och rösta i EU-valet samtidigt som ett exempel med tiggarmuggen som illustrerar vikten passerar framför honom.

Det gjorde man däremot högljutt när det var länder med ett politiskt system som inte passade västvärldens eliter.

Det går bra att hylla frihandel mellan länder bara de styrs av ett politiskt system som gynnar eliter och peka på länder med annat politiskt system och hävda att dess lägre välfärd beror på fel politik när det i själv verket handlar om handelsblockader.

Vilket kom först, hönan eller ägget?

DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SMP

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Äggkläckning i riksdagen”
 1. Martin skriver:

  Stater sanktionerar nu istället individer. Snart fryses väl dina tillgångar för att du är misshaglig någon regim…

 2. Lasse skriver:

  Martin:

  Tyvärr tror jag du kan ha mer rätt än vi vill förstå.

 3. Martin skriver:

  Ja, så länge det gäller rika ryssar så klaga ingen.

  Men det är ju skönt att veta att den där äganderätten, den är det inte så noga med om syftet är gott, det har jag hävdat länge. Dags att fila på exproprieringslistan…

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string ieGbew to the field below: