Det är dags att fira minnet av de fem ihjälskjutna i Lunde, Ådalen. Det är i år 75 år sedan svenska militärer sköt ihjäl fredliga demonstranter. Alla är dock inte välkomna att fira minnet av denna händelse.

Vänsterpartiet hade tänkt deltaga i firandet av Ådalshändelserna. Nu kommer man dock inte att kunna göra det eftersom partiet inte är välkommet att delta i minnesstunden i Lunde. Lars Ohly har fått avboka biljetten till Ådalen.

Fast snart är det första maj och då får väl Vänsterpartiet passa på att demonstrera. Gör det! Man vet aldrig hur länge Vänsterpartiet tillåts demonstrera alls. Samhället går ju mot att alla ska tycka likadant och med de kommande övervakningslagarna mot terrorister kan man inte vara säker på att (v) inte terroriststämplas.

Avvikande åsikter från de gängse rådande kan nog med en smula fantasi anses som skäl för att förbjuda (v) att demonstrera alls. Så passa på nu den första maj, sedan kan det vara försent. Det har alltid varit farligt att tänka själv.


Inte välkommen till Ådalen av sossarna. Frågan är varför de är rädda att låta (v) delta i minnesstunden. För att det är valår…?


Ali Esbati och Gudrun Schyman demonstrerar första maj för några år sedan.

14 Svar på “Alla är inte välkomna att komma ihåg de skjutna”
 1. olydig skriver:

  Bra skrivet.

  Jag skrev om Ådalen tidigare idag, men med en annan vinkel, nämligen hur socialdemokraterna har utnyttjat händelsen för sina egna politiska syften. Vem minns idag att socialdemokraternas dåvarande partiledare Per Albin Hansson stod på militärernas sida, inte på de demonstrerande arbetarnas?

  Men nu försöker sossarna få det till att de alltid har varit på de strejkande arbetarnas sida, vilket är nonsens.

  http://olydig.blogspot.com/2006/04/hyckleri-om-dalen.html

 2. Anders skriver:

  Hahaha, förlåt men hur ond ser inte Ali ut på den där bilden?

 3. Ali Esbati skriver:

  Jag är inte jättefåfäng, men den där bilden är, well, inte så smickrande…

  Bra inlägg annars.

 4. E skriver:

  Fredliga demonstranter? Lögner eller bara dåliga historiekunskaper?
  Syftet med ”demonstrationen” var att överfalla de arbetande strejkbrytarna.

 5. Petra skriver:

  Nu förstår jag inte det här. Är det en sluten minnesstund för partitrogna? Är det inte för allmänheten? Allmänheten kan väl ha en egen minnesstund isåfall i Ådalen dit Ohly kan åka?

 6. Lasse skriver:

  Ali:

  Alla är LITET fåfänga, inte jätte. Men nu då?

 7. Lasse skriver:

  E:

  Visserligen har jag läst spaltkilometer om Ådalen, men aldrig har jag sett att syftet skulle vara det du uppger. Var har du fått det ifrån?

 8. Lasse skriver:

  Petra:

  ”Är det en sluten minnesstund för partitrogna?”

  Det verkar inte bättre. Fast de som blev skjutna var inte med i det parti som nu utestänger (v).

 9. Jinge skriver:

  Välkommen är säkert Ohly och resten av (v) men de får inte tala, det är vad det handlar om. Egentligen så önskar jag att de anordnade ett eget möte i ren protest!

 10. Petra skriver:

  Tack Jinge, nu fattar jag. Och jag håller med om att det går väl att organisera möten vid sidan om… istället för att sura…

 11. Lasse skriver:

  Jinge:

  Sossarna vill helt enkelt inte ha några vänsterpartister med på minnesstunden. Troligen därför att de som blev skjutna inte var sossar utan…ja gissa.
  Minnesstunden för de dödade i Ådalen borde vara avpolitiserad! Det är skandal att man gör politik av en så tragisk händelse.

 12. E skriver:

  http://susning.nu/%c5dalsh%e4ndelserna

  ”Natten till den 14 maj gick en folkmassa till angrepp mot strejkbrytarna vid Lunde i Ådalen, varpå militären svarade med rökbomber och lösa skott. … Från mötet tågade tusentals personer mot strejkbrytarnas förläggning i Lunde. Folkmassan stannade inte på order och när den var 100 meter från strejkbrytarnas förläggning kommenderade Mesterton eld riktad mot marken framför demonstranterna.”

 13. Erik skriver:

  E. Haha, du är rolig. Susning är en wikipedia, dvs en öppen uppslagsbok för vem som helst att skriva i. (Nu har den dock vart stängd ett långt tag och kanske hade något annat stått där om den vart öppen).

 14. E skriver:

  Okej, hur gick det verkligen till då? Skjöt militären mot en fredlig demonstration bara för att dom tyckte det verkade kul eller?

 15.  
Lämna ett svar

Please copy the string 552L1T to the field below: