En sak har alltid förvånat mig, nämligen att vissa människor anser sig vara bättre än andra. Orsaken till detta kan diskuteras, men jag har förstått att en faktor är pengar. Har man mer pengar än andra är det inte ovanligt att man anser sig vara förmer. Alldeles oavsett om man fått sina pengar genom arbete, arv eller aktieutdelning.

Alla borde ha insett att Tysklands anfall mot Sovjet var dömt att misslyckas därför att en av orsakerna som åberopades för att anfalla var att ryssarna tillhörde en underlägsen människotyp. Tyskarna var helt enkelt bättre som människor, påstods det. Bara det borde fått varningsklockorna att ringa högljutt.

I stället gick miljoner och åter miljoner européer på lögnerna. Inte minst här i Sverige där borgerligheten applåderade det tyska anfallet mot Sovjet. Kungen sände till och med lyckönskningstelegram till Hitler och önskade honom lycka till med utrotande av de underlägsna ´asiaterna´.

Engelsmännen kallade japaner och kineser för ´små gulingar´ som inte var värda vatten. Det är bara ett problem med det sättet att se på sina medmänniskor; det är fel! Nu har väst börjat ett krig mot Islam. Det kommer att visa sig att de också är människor av precis samma skrot och korn som kristna. Kriget kommer därför att förloras om de kristna inte tar sitt förnuft tillfånga och slutar kriget. Det kan nämligen inte vinnas.

Alla människor, överallt, kan göra precis samma saker. Vilka trodde att Pakistan, detta u-land, eller Indien, också u-land, skulle ha atombomber så snart efter att de uppfunnits? Inte många tror jag. Eller att Nordkorea, skulle kunna vara kapabelt att ta fram egna atomvapen?


USA och Boeing kunde… ——–…liksom Sovjet och Antonov…

USA vill se sig som hela jordens ledare. Det inser både kineser, ryssar, nordkoreaner och andra. När USA upprustar och satsar på jordens effektivaste vapen inser alla att de för att stå emot hotet, inbillat eller verkligt, från USA också måste satsa på vapen.

Då är vi tillbaka till ruta ett, alla är lika. Det människor kan i USA kan människor i alla andra länder också. Kanske inte lika snabbt, kanske inte samtidigt, men förr eller senare. Därför är det knappast någon överraskning att Kina nu lyckats bygga ett krigsflygplan som är lika bra eller bättre än de bästa från USA.

Det du kan, kan alla andra också.
Vi är alla lika.

./.


…och även Kina kan.

AB, 1, DN, 1, SvD, Exp, 1, Dagen, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 Svar på “Alla kan göra samma saker”
 1. Anonymous skriver:

  Jag håller med.

  USAs tid som supermakt är antagligen över snart också, precis som alla supermakter har kommit och gått i historien.
  Att ha $10 Triljoner (12 nollor) i statsskuld och samtidigt vara supermakt går inte ihop hur länge som helst, särskilt inte när det är beräknat att bli $100 Triljoner innan 2030, om inte USA gör något åt sina ekonomiska problem.

 2. Apan skriver:

  Det kinesiska stealthplanet är en mindre bra kopia av amerikanska plan och kommer dessutom tio år för sent. När produktionen kommer igång om 10-12 år kommer amerikaner, ryssar och européer redan ha en ny generation av stealthplan. Om kineserna vill komma ifatt måste de sluta spionera och kopiera och börja forska fram modern krigsutrustning själva.

  ”USAs tid som supermakt är antagligen över snart också, precis som alla supermakter har kommit och gått i historien.
  Att ha $10 Triljoner (12 nollor) i statsskuld och samtidigt vara supermakt går inte ihop hur länge som helst, särskilt inte när det är beräknat att bli $100 Triljoner innan 2030, om inte USA gör något åt sina ekonomiska problem.”

  Skulder spelar bara roll om de inte går att betala tillbaka utan att allvarligt skada ekonomin. Så är inte fallet för USA, inte än så länge iaf.

 3. Björn Nilsson skriver:

  Eller som någon (tecknaren Lena Ackebo?) uttryckte det: ”Alla kan tralla.”

 4. ivar skriver:

  Har du inte sett Casinorevyns sketch ”Vi är alla lika” med Gösta Bernhard?

  Där börjar han med ALLA är vi lika…men de där negrerna…och de där araberna…och de där amerikanerna…osv. till dess att det bara är han och jag kvar, varvid jag inte duger. Det blir bara han själv kvar. Allt beror på utgångspunkt.

 5. Kerstin skriver:

  Och med tanke på USA:s storhetsvansinne och militära organisation så är deras ekonomiskt utsatta position idag fruktansvärt illavarslande. USA kommer inte lugnt och stilla dra sig tillbaka och slicka sina sår.

 6. en an lasse skriver:

  Om det kinesiska planet Jian-20 ”lika bra eller bättre än de bästa från USA” är väl lite tidigt att uttala sig om när det gäller en prototyp som ännu inte ens har lyft, att de rullar den fram och tillbaks på taxibanan är väl mest en propaganda ploj inför Gates besök i Kina. Hade de kunnat göra en take off hade de nog gjort det.

  Men de verkar lite slappa med säkerheten, kreti och pleti kan filma och lägga ut bilder på internet, håller kineserna på att tappa greppet? ;-)

  Motsvarigheten är väl närmast F-22 Raptor som verkar ha lagts på is, F22 prototypen flög första gången 1990 och har varit i aktiv tjänst sen 2005.

  Det som sägs om förväntad prestanda på Jian-20 är från sk think thanks inriktade på det militära med obekräftade källor från kina. Man kan komma ihåg att hökarna och flygplanstillverkarna i USA gärna blåser upp detta för att få mer anslag.

  Jag betvivlar inta kineser eller någon annan inte skulle kunna bygga sådant här, men att få till stealth kapacitet på ett flygplan är avancerad teknologi och vetenskap på många områden och inget man så där snyter ur näsan.

  http://www.asahi.com/english/TKY201101050198.html
  http://www.asahi.com/english/TKY201101050198.html

 7. en an lasse skriver:

  Anom:
  Att ha $10 Triljoner (12 nollor) i statsskuld och samtidigt vara supermakt går inte ihop hur länge som helst,

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/USDebt.png

  vad är egentligen problemet, landets skulder är i egentillverkade dollar – ”made in USA” med en knapptryckning. Nettoskulden, rensat från sådant man lånat av sig själv typ Social Security är drygt 55% av BNP. Man kan här notera att man motstått högerdårarna som vill likt Sverige lägga ut dessa slantar på marknaden, i USA får SS endast placera i amerikanska statspapper.

  USA:s problem är den stora skuldsättningen i hos hushållen, den offentliga sk skuldsättningen i egen valuta är ett icke problem. Efter andra världskriget var den offentliga nettoskulden betydligt högre men hushållen var skuldfria, ett utmärkt läge för stor tillväxt av allmänt välstånd. Jag förstår inte varför så många på vänsterkanten så okritiskt köper högerpropagandan om hur förödande det är med offentlig skuld i den egna valutan.

 8. Erik Gertkvist skriver:

  Njae. Det finns kulturella aspekter som drastiskt påverkar hur (och om) man för krig, och med vilken framgång – vilket förvåansvärt ofta påverkar övrigt samhällsliv.

  Varför kunde de små grekiska statsstaterna stoppa den gigantiska persiska militärmakten både 490 och 480 fKr och sedan både 450 fKr och under Alexander den Store i grunden slå alla persiska arméer de mötte? Om nu ”alla kan göra samma saker” borde perserna tagit efter grekernas stridssätt och utrustning. Eller också hade grekerna (inklusive de greker som levde inom perserväldet) någon social/kulturell egenskap som gjorde att de kunde slåss i falanger, medan perserna saknade denna genskap. Kanske hade det något med (den tidiga, mycket bristfälliga) demokratin som influerade grekerna? Att grekerna ofta valde sina befälhavare, deltog i besluten om att förklara krig och kunde lita på sina medsoldater?

  Vi kan se hur Mellanöstern nästan drunknat i oljepengar – utan några större framgångar. Saudiarabien har idag lägre BNP/capita än 1980. Medan Norge gjort raka motsatsen.

  Vad gäller militär utrustning tror jag på kinesernas påståenden när jag sett den flyga efter att ha underhållits av kinesiska flygmekaniker. Sovjetiska flygplan såg också jättehäftiga ut på pappret, men visade sig inte kunna flyga efter att mekaniker Ivan gått löst på planet (för att inte tala omelektroniken …).

  Om Kina ville framhålla sina styrkor borde de besökt valfri amerikansk Wal-Mart och pekat ut hur mycket som är ”Made in China”. Eller hur många fotbollsfält man kan täcka med amerikanska statsobligationer. Vapen är så 1900-tal.

  En intressant artikel om kulturskillnader på djupet – skriven långt före 2001. Ger en faktiskt sympati för de sovjetiska militära rådgivarna i ställen som Irak.
  http://www.unc.edu/depts/diplomat/AD_Issues/amdipl_17/articles/deatkine_arabs1.html

 9. Lasse skriver:

  Erik:

  Lustigt.

  I väst har vi fått höra att det var Spitfire och Hurricane som slog det tyska flygvapnet under kriget. Vilket det inte var, det var ryssarnas Yak-9 som spöade Luftwaffe. Gå inte på propagandan.
  För övrigt flyger väl Tupolev 144 fortfarande till skillnad mot sina engelska och franska motsvarigheter. Till och med USA utnyttjar den ju för vissa experiment.

 10. Erik Gertkvist skriver:

  @Lasse

  Och vad tyckte du om grekernas helt revolutionerande stridsteknik? Varför tog inte ”alla” upp den? Varför tog inte perserriket upp den när Alexander den store invaderade?

  Det fanns väldigt få sovjetiska flygplan på brittisk sida under slaget om Storbritannien (däremot stod Sovjet för ungefär 10% av Tysklands totala oljekonsumtion, då det var antagligen en del sovjetiskt flygbränsle i tyskarnas tankar). Sovjetisk militärmateriel var ofta bra men med usel hållbarhet – stridsvagnen T-34 var mycket bra, men motorn skar nästan alltid ihop efter 100 km. Men eftersom tyskarna ändå skulle slå ut den innan dess sågs det inte som något problem. Denna krigstida inställning till underhåll fortsatte emellertid i fredstid vilket gjorde att flygplan kraschade, stridsvagnar havererade och fartyg sjönk i absurt hög utsträckning.

  Detta kompletterades av dålig utbildning både för användare (piloter) och underhållspersonal (mekaniker). Efter Berlinmuren och Sovjets fall kom det fram så många anekdoter, rapporter och ögonvittnesskildringar på temat ”Visst har vi 51 stridsvagnar i regementet, men bara 15 är full användbara – resten behöver motor, sikte, bränsletank mm. Men på pappret är vi Gardesstridsvagnsregementet som kan rulla västerut med fem minuters förvarning …”. Kulturella skillnader, så att säga.

  Kineserna (och idag numera även ryssarna) verkar ha lärt sig både grundläggande underhåll och utbildning – men stealthflygplan är en mardröm att underhålla. Varenda milimeter måste gås över och kontrolleras innan varje flygning, eftersom alla skråmor, repor och fågelskit förstör stealthegenskaperna. Amerikanernas B2 är notoriska för detta problem.

 11. Lasse skriver:

  Erik:

  Vad fan har slaget om Storbrittannien med saken att göra? Har du svårt med läsförståelsen?

  Det var ryssarna och endast ryssarna som besegrade Tyskland.

 12. en an lasse skriver:

  Man kan notera att ryssarna kanske inte producerade kvalitet typ den Tyska ingengörskonsten men man producerade mycket. Ryssarna fick ut mer tanks och kanoner per enhet malm och kol än vad tysarna gjorde. Under Stalins forcerade industralisering hade man tagit till sig Fordismen och fick fram mycket på det löpande bandet. Man flyttade industrierna till Ural och var uppe i produktion på rekord kort tid. Det fordistiska tänkandet innebar också att man standardiserade verktyg och reservdelar så antalet olika delar för underhållet minskade. Tyskland hade långt mer än en miljon olika reservdelar att hålla reda på på östfronten, villket förstås gör logistiken trögare. Den här sortens moderna krig avgörs inte av vem som fäktar bäst utan vem som är den effektivaste industrialisten.

  När kriget startade gick Tysklands och Japans ekonomier för fullt, medan USA och Storbrittanien hade en stor reservarme av arbetslösa som kunde sättas in direkt i krigsproduktionen. En lätt överslagsberäkning om industrikapacitet borde ha avskräckt både Tyskaland för dessa expansionistiska äventyr, industriellt var de dömda på förhand.

 13. Lasse skriver:

  Lasse:

  Tja, sanningen är nog att ryssarna är lika duktiga som alla andra. Det var de dessutom när de var utsatta för ett utrotningskrig.

 14.  
Lämna ett svar

Please copy the string DudQgO to the field below: