Inför EU-omröstningen om medlemskap i unionen stod en mycket förkyld Ingvar Carlsson (S) utanför Åhléns i Stockholm och lovade att inget skulle hända med allemansrätten så länge han var kvar.

I valkampanjen om inför omröstningen om EU-medlemskap hade det från nej-sidan framförs farhågor om att den unika svenska allemansrätten skulle komma att naggas i kanten eller rent av begränsas om vi gick med i EU.

Nu har Ingvar Carlsson (S) avgått så hans vallöfte måste sägas ha gått ut för länge sedan. Nu är det alltså tillåtet att börja se över om allemansrätten ska gälla likadant som den gjort i flera hundra år innan vi gick med i EU och makten flyttades till Bryssel i stället för att utgå från Helgeansholmen i Stockholm.

Därför har nu Naturvårdsverket tillsatt en radda experter, oklart på vad, som ska se över allemansrätten. Det gör man därför att markägarna anser att rätten att vistas i skog och mark överutnyttjas av allmänheten.

Givetvis kan man ha viss förståelse för att de kommersiella inslagen i allemansrätten kanske inte var meningen med vår rätt till naturen. Men är det därför meningen att allemansrätten ska begränsas bara för att vissa industrialiserar bärplockandet och äventyrsturism.

Det måste ju gå att begränsa de i naturen exploaterande krafterna genom exempelvis skattelagstiftning om det är begränsning man är ute efter i stället för att begränsa själva allemansrätten.


Måste vi köpa biljett för sådana här vyer i framtiden?

LRF (Lantbrukarnas riksförbund) vill att kommersiell verksamhet inte ska kunna utnyttja allemansrätten så som de kunnat hittills. Spontant kan man tycka att det inte ska gå att tjäna pengar på andras egendom utan tillstånd och att betala för sig. Men det finns ett problem.

Börjar man begränsa allemansrätten kommer en gräns att brytas och sedan kommer garanterat fler och fler krav på begränsningar vilket till slut innebär att allemansrätten kommer att vara något vi kanske kommer ihåg att vi hade en gång i tiden.

Vad säger Ingvar Carlsson (S)?

./.

SMP, SvD, HD, Arar, Exp

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Svar på “Allemansrätten i fara”
 1. lasse skriver:

  För ett antal månader sen var det en intervju med Ingvar Carlsson, sin största politiska gärning ansåg han hans roll i att driva igenom EU anslutningen. Kampanjen för att lura in svensken i EU var en lång räcka av falsarier som lovade att avtalet var något annat än det var, för att inte säga rena lögner. Svensken befann sig mitt den största ekonomiska krisen i mannaminne, en kris som till största delen var politisk skapad av svenska politiker och vår kapitalistiska elit. Ingvar gav sken av att det var en fråga om ekonomin när det inte alls handlade om ekonomi, ekonomiskt var vi redan anslutna via EES, utan om att ge upp vår politiska suveränitet.

  Politiker som ljuger och för folk bakom ljuset är inte värda annat än förakt.

 2. Jan Wiklund skriver:

  Det borde vara helt ok att lagstifta om det som idag bara är praxis. Så att det till exempel är förbjudet även enligt lag att utnyttja allemansrätten kommersiellt, som det faktiskt är enligt sedvänja. Redan i den gamla byggningabalken från 1700-talet är det till exempel förbjudet att sälja något man tar från allmänningen, det får man bara nyttja till husbehov. På den tiden kände man inte till upplevelseindustri, så det kanske behöver uppdateras. Men lagen vore möjlig att utgå från:

  ”I oskift skog och mark må alla jordägare i by taga torv, näver, ved, timmer, gärdsel, löv och annat, som till hus och gård tarvas, men ej föra det av bole, eller åt annan sälja eller upplåta.” (10 kap 1§)

 3. Kerstin skriver:

  Jo, det här är väl det enda av alla löften man gav inför EU-omröstningen som inte har brutits – än!

 4. Lasse skriver:

  lasse:

  Jo, och eu-anpassningen började långt innan man började tala om att vi borde gå med i EU.

 5. Lasse skriver:

  Jan:

  Javisst har du rätt, ändå har vi företag som utnyttjar allemansrätten för kommersiell bärplockning. Jag har till och med hört turister påstå att allemansrätten ger dem rätt att fälla träd för att skaffa ved till en brasa.

 6. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Det återstår att se hur länge det dröjer innan det löftet också bryts. När trycket ökar på naturen på grund av ökande turism kommer kraven på begränsningar i allemansrätten som på beställning och jag är övertygad om att det kommer begränsningar steg för steg.

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string TgBmnH to the field below: