När granaterna faller i Sydkorea, även om det är på en ö tio svenska mil från huvudstaden, så får det mig att tänka till litet därför att mig två närstående, varav den yngsta bara ett år gammal, befinner sig i Seoul.

I samband med ”stridigheterna” i Korea slår det mig att den bästa analysen av situationen och orsaken till den, finns att läsa på SvD:s debattsajt.

Det är forskningsledaren för östasiatprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, Linus Hagström, som skriver en väl så läsvärd artikel om vad det är som händer och varför. Det är en viss skillnad mot att läsa de vanliga okunniga draporna på tidningarnas ledarsidor så fort Nordkorea kommer på tal.

Linus Hagström skriver att situationen nu är allvarlig och det måste man hålla med om. Men varför händer den alls? Svaret på den frågan brukar normalt besvaras med att Nordkorea kan man inte lita på och att deras agerande alltid är fullkomligt obegripligt och oförutsägningsbart.

Ack om det vore så lätt!

Det krävs nog ett bättre motiv än oförutsägbarhet för förstå varför det som händer mellan de två länderna på koreanska halvön.

Vi måste förstå att landgränsens förlängning ut i havet är omstridd. Det är inte säkert att det som det ena landet betraktar som självklart också är det för det andra.

Linus Hagström menar att påståendet att Nordkoreas oberäklighet inte alls stämmer. I stället menar han att det i de flesta fall är högst möjligt att förstå Nordkoreas motiv och agerande. De agerar helt enkelt för sin egen säkerhet. Om det sedan är en korrekt bedömning av Nordkorea är ju långt ifrån säkert.

Själv är jag helt övertygad om att Nordkorea skaffat, eller är i färd med att skaffa, kärnvapen just för att de helt enkelt inte litar på att de inte blir anfallna av Sydkorea, i praktiken av USA. De såg ju vad som hände med Irak och Afghanistan.

Det är ju en accepterad sanning i väst att den Sydkoreanska korvetten som sjönk tidigare sänktes av en torped från Nordkorea. Linus Hagström menar att den sanningen är omtvistad både i Sydkorea och i USA. Vi ska komma ihåg att enkla svar på komplicerade frågor är efterfrågade, då behöver man inte tänka.

Själv hoppas jag bara att det landar ett flygplan från Seoul på Arlanda på måndag.

Uppdatering: Telefonrapport från Seoul säger att det är lugnt, och att omvärlden alltid blir mer uppjagade än koreanerna själva på bägge sidor om gränsen.

SVT, 1, 2, 3, 4, 5, AB, 1, 2, 3, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SvD, 1, 2, 3, 4, 5, Exp, 1, 2, 3, 4, SR, Jinge

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 Svar på “Allt är inte självklart vid 38 breddgraden”
 1. Mikael skriver:

  Mycket bra skrivet.

  Man brukar säga att det är vinnaren som skriver historien.
  Numera verkar detta göras i realtid då vi i väst anser oss själva vara vinnare jämnt.

 2. John skriver:

  ”Om det sedan är en korrekt bedömning av Nordkorea är ju långt ifrån säkert.” Nej precis, jag håller med. Det brukar sällan bli korrekta bedömningar av paranoida diktatorer. Sen försöker vänstersidan försvara detta och säga att allt är inte svart eller vitt, det håller jag också med om. Men allt från det blåa hållet är inte alltid fel och rött är inte alltid rätt. Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla andra.

 3. Lasse skriver:

  John:

  Vad är det ”vänstersidan” försvarar?

  Hur vet man att de diktatorer du talar om (vilka är det) är paranoida?

  Den tidigare amerikanske utrikesminstern Madeleine Albright anser i alla fall att Kim Jong Il är synnerligen intelligent. Huruvida det är korrekt vet jag inte.

 4. Lasse skriver:

  Mikael:

  Det är alltid segrarna som skriver historien. Dock kan sanningen komma ifatt dem så småningom när framtidens historiker får ordet. Som med Karl XII, som numera inte anses som hjältekonung bara därför att han tog död på 20 generationer svenska 20-åringar.

 5. Rile skriver:

  Det var den mest luddiga logik jag någonsin försökt läsa! Nordkorea fick en plötslig lust att beskjuta ett bostadsområde med artillerield för att de var rädda att bli anfallna av USA? Eller var det för att landgränsens förlängning ut i havet är omstridd? Stackars Nordkorea med 10% av befolkningen i armén skaffar kärnvapen för att de är rädda för att bli attackerade?

  Att någon tvekar över att det var Nordkorea som sänkte Cheonan är också nytt.

  ”Att segrarna” skriver historien behöver ju inte betyda att allt är fel och skall tolkas e contrario. Hitler var faktiskt ingen bra människa, och den amerikanska slavindustrin förtjänade att avskaffas, etc. Nordkorea är en fruktansvärd plats med en grym regim vars politik konstant medför död och lidande för dess medborgare. Så enkelt är det.

 6. Lasse skriver:

  Rile:

  ”Nordkorea fick en plötslig lust att beskjuta ett bostadsområde med artillerield för att de var rädda att bli anfallna av USA?”

  Hur vet du det?

 7. John skriver:

  Lasse:
  svarar du alltid med frågor?

 8. Linda skriver:

  Tack för ett intressant inlägg. Just när det gäller Nordkorea (och några länder till, som t.ex. Vitryssland och Zimbawe) så är det alltid så oerhört ensidigt och det finns inga gränser för vilka adjektiv som man kan använda, eller vilka slutsatser som kan dras på tills synes lösryckta fakta. Just därför blir det svårt att bilda sig någon uppfattning om det verkliga läget. Jag vet egentligen inget om situationen där, men två saker vet jag; 1. om de inte har/skaffar kärnvapen är risken mycket stor att de blir anfallna. 2. Den stora svält som Nordkorea drabbades av för ett antal år sedan berodde till största delen på naturens krafter och inte styrelseskicket. Något som man aldrig någonsin nämner när man pratar om sagda svält i svenska media.

 9. Lasse skriver:

  Linda:

  Nej, vi får veta väldigt lite om Nordkorea, och det vi får veta är ofta inte grundat på fakta utan är propaganda. Som nu senast när någon västjournalist varit i Kim Jong-Ils palats och räknat alla video/DVD-filmer han har och fått det till att han har inte mindre än 20 000 stycken.
  Själv frågar jag mig hur många Fredrik Reinfeldt har?

  Sydkorea klarar inte heller att mätta sin befolkning, de måste importera övervägande delen av maten till sitt folk. Skillnaden är att Nord inte får importera…

 10. Lelle skriver:

  Vet du vad som i grunden skiljer Nordkorea från Sydkorea?
  Jo, Nordkorea är ateistisk och sydkorea är i huvudsak kristna (har blivit det under 1900-talet.)
  Det säger allt, tycker jag.

 11. Lasse skriver:

  Lelle:

  Ca 35 procent av den sammanlagda befolkningen i Nord- och Sydkorea är kristna. Så vad du har fått det ifrån att befolkningen i Sydkorea i huvudsak skulle vara kristna är obegripligt.
  Vad jag förstått av mina kontakter i Sydkorea är befolkningen nog inte speciellt kristna av sig. Ex v är det mycket ovanligt med kyrkliga bröllop.

 12. Rase skriver:

  Linda! Citat: 2. Den stora svält som Nordkorea drabbades av för ett antal år sedan berodde till största delen på naturens krafter och inte styrelseskicket. Något som man aldrig någonsin nämner när man pratar om sagda svält i svenska media.

  Och Sydkorea som gränsar till Nordkorea, hur kommer det sig att de inte drabbades av naturens krafter? Sanningen är, även om du inte vill se det, att det aldrig har funnits någon diktaturregim som har klarat av att föda sin befolkning och det gäller även Nordkorea. Nordkorea satsar det lilla ynka överskott som man kan pressa fram ur en svältande befolkning, på vapen.

  Du försöker skydda en av de mest avskyvärda regimerna som finns och det borde du skämmas för!

 13. Hej och hå skriver:

  Lasse:

  Nordkorea FÅR för sjutton importera hur mycket mat de bara kan, det som de inte får importera är teknologi som kan användas vi skapande av massförstörelsevapen. De har dock inga resurser att importera mat med eftersom deras ekonomiska system är ett enormt misslyckande. Det må så vara att en stor del av maten i Sydkorea är importerad, men det är väl sant i Sverige också? Vad är din poäng? Att detta är samma sak som att befolkningen svälter? Glöm inte att Sydkorea har ett enormt risöverskott medans, trots att det har dubbla befolkningen.

  Angående kristendomen så är väl runt 50 % kristna, men här i Seoul så skulle jag nog säga att över hälften är kristna…

 14. Lasse skriver:

  Hej och hå:

  Nej, de får inte importera det de vill. Landet är dessutom mest bergigt vilket nog innebär att det aldrig, oavsett regim, aldrig kan föda sin egen befolkning. Kolla med Google Earth hur det ser ut. Jämför sedan med något annat land som är självförsörjande. Du kommer att lära dig en hel del.

 15. Lasse skriver:

  Rase:

  Orsaken till att den naturkatastrofen inte drabbade Sydkorea beror på att den hände i Nordkorea. Så enkelt är det.

 16. Lelle skriver:

  Det är välkända faktua att Nordkoreas regim är uttalat ateistisk och mycket förtryckande mot religion
  medan Sydkoreas regim är demjokratisk och positiv till religion, inte minst kristendom.
  Få nordkoreaner är kristna medan över 50 procent i Sydkorea idag är kristna,
  antalet kristna har ökat kraftigt. Världens största pingstförsamling finns i Söul. Den har
  nästan 1 miljoner medlemmar!

  Men förhoppningsvis händer samma sak i Nordkorea som i Kina, att när regimen
  förtrycker så växer ändå de kristna kyrkorna. I Kina räknar man med att det finns över 100 miljoner kristna,
  trots att regimen kraftigt förtryckt all religion. I hemlighet har man spridit tron mellan¨
  man och man. Vanliga enkla kristna har berättat om sin tro och döpt, ibland i badkar.

  Detta anses vara en förklaring till att Kina blivit öppnare. De kristna universiteten, som är
  de bästa i Kina, har också spelat en stor roll.

 17. Lasse skriver:

  Lelle:

  Om det finns något som förtrycker människor så är det religion. Möjligtvis skulle man kunna säga att det enda som är bra med Nordkorea är att det, om dina uppgifter stämmer, är ateistiskt.

 18. Ivar skriver:

  Det må vara en omtvistad gräns och inte helt klart vilket land som har rätten till den anfallna ön. Men de som i mina ögon är de viktigaste i det här fallet är inte alla åsikter och efterhands konstruktioner utan vad befolkningen på ön vill. Det är sparsamt om historier med flyktingar från Sydkorea till Nordkorea, men det finns en hel del berättelser om folk som flytt med livet som insäts från regimen i norr.

 19. Lasse skriver:

  Ivar:

  Vad jag vet så är det rätt poppis för ex v Seoulbor att åka upp till Nordkorea och vandra i bergen. Det finns också berättelser om amerikaner som flytt från militärtjänst i USA till Nordkorea. Men de är nog färre än de som flytt från Nordkorea till Sydkorea.

 20.  
Lämna ett svar

Please copy the string aEtjGv to the field below: