Snart är det nog dags att dra i nödbromsen innan hashtaggen #metoo orsakar en oönskad befolkningsminskning orsakad av ren rädsla för att bli anklagad för ett avskyvärt brott.

Snart finns ingen manlig kändis, programledare, journalist eller kulturarbetare som inte blvit uthängd som en person som ägnar sig åt sexuella trakasserier.

Om, och risken är uppenbarligen stor, #metoo blir ett sätt att hämnas på ex och gamla flammor så har hela syftet med hashtaggen gått förlorat.

Eller som nu när en tidigare anställd på Piratförlaget, Katerina Janouch, hoppar upp som gubben i lådan och anklagar Jan Guillou för att i många år ”har Jan Guillou hållit på och kladdat på mig” så kan man inte undvika att fundera på om hennes anklagande inte är något annat än en hämnd för att hon fick sluta på Piratförlaget.

Sverige har i många många år anklagat Sovjetunionen och Östtyskland för deras system med anklagelser som kunde resultera i att den som blev anklagad fick sitt liv förstört utan att den som anklagade lade fram några hållbara bevis.

Hashtaggen #metoo får exempelvis inte användas i något slags hämnd för orättvis behandling på jobbet eller för ett normalt närmande mellan könen. I värsta fall kan ju människans normala förmåga att bilda kärlekspar komma att begränsas.

Vi har, än så länge, ett rättsamhälle där alla ska betraktas som oskyldiga till dess motsatsen har bevisats.


Interiör från lägenhetsbordell i Husby på 1980-talet.

Det är faktiskt bättre att en och annan skyldig går fri än att oskyldiga blir förklarade skyldiga.

Låt det gälla alla.

./.

Lämna ett svar

Please copy the string OqBiT3 to the field below: