Denna dag kan man inte vara säker på någonting man läser eller hör i massmedia. Är nyheten ett aprilskämt eller inte? Dagens absurda situation som uppstått i Sverige med den borgerliga regeringen gör att det som bara för några år sedan självklart skulle varit ett aprilskämt nu kan vara sanning.

I sitt första tal som partiledare för Socialdemokraterna sa Håkan Juholt att borgare och marknadsförespråkare vet alltings pris men ingentings värde. Det har han sannerligen rätt i.

Det illustrerades mycket tydligt i ABC-nytts morgonsändning som jag av en händelse råkade få syn på. Först avfärdade jag nyheten som ett självklart aprilskämt, men sedan började jag tänka efter och fann att det kanske faktiskt inte var ett skämt. Vilket det borde ha varit!

Nyheten gick ut på att en patient som fått en ny höftled blivit tvungen att åka tillbaka till Norrtälje sjukhus inte mindre än fyra gånger därför att höftledskulan hoppat ur leden.

Förklaringen till att höftledskulan hoppade ur led var enligt sjukhuset att man numera enbart använde en enda storlek av höftledskulor av ekonomiska skäl. Förmodligen fick sjukhuset bättre pris när de köper många höftledskulor av samma storlek.

Tipset till sjukhusledningen måste bli att ta sig en titt ute på stan. De kommer att finna att människor är olika stora. Och därmed kanske har olika storlek på sina höftleder.

Fick vi i TV den första april höra att skoaffärerna i fortsättningen bara skulle sälja skor i en enda storlek skulle vi inte tveka om att det var dagens aprilskämt. Problemet är att vi faktiskt inte kan vara säkra på att nyheten om bara en enda storlek på höftledskulor är detsamma.

En sak är i alla fall klar; nämligen att köp och sälj inom vården har inneburit att priset har blivit viktigare än värdet. Vilket drabbar patienterna.

Om det inte var ett aprilskämt?

AB, 1, DN, 1, SvD, 1, SVT, 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Svar på “Aprilskämt eller inte”
 1. […] Lasse Strömberg funderar om nyheten med patienten som fått göra repris hos ortopeden efter att höftledskulan hoppat ur led. Sjukhusets förklaring var att man endast köpt in en storlek på höftledskulor. Det borde ju ha i alla fall ha varit skämt. […]

 2. Linda skriver:

  Ja, det haglar skämt mest året om. Ironi är vanligt; ”nu ska vi kriga för fred” till exempel. För ingen kan väl på allvar tro att det skulle fungera…?

 3. Röde Condoren skriver:

  Det här med ”en ekonom vet alltings pris men ingentings värde” är rippat från Oscar Wilde. Det är Wildes definition på en cyniker som avses.
  Juholt har gjort en Fredrik Malm. Han rippade nämligen av Ronald Reagan genom att säga att ”skattepolitiken i Sverige går ut på att om det rör sig, beskatta det. Om du fortsätter röra sig, beskatta det hårdare. Om det slutar röra på sig, ge det bidrag.”

 4. Lasse skriver:

  Linda:

  Ja, hela regeringen är ju ett enda stort skämt. Hela tiden!

 5. Lasse skriver:

  Condoren:

  Rippat??

 6.  
Lämna ett svar

Please copy the string PfBt65 to the field below: