Vad är egentligen en demokrat? Är det en person som accepterar majoritetens önskan. Ja, det borde vara det, men jag börjar mer och mer tvivla.

Vi kommer ihåg ambassadör Harald Edenstam som modigt uppträdde som en verklig demokrat i militärkuppens Chile.

När Honduras demokratiskt valde president Manuel Zelaya störtades i en militärkupp, ja då hade Sverige behövt en Harald Edenstam, men det har vi tyvärr inte.

I stället har vi en fjant vid namn Carl Bildt. Huruvida han är en demokrat kan verkligen betvivlas.

En demokrat i ordets rätta bemärkelse hade sagt vad som behövs sägas om störtande av den demokratiskt valde presidenten i Honduras.

Är det någon som hört något från den svenske utrikesministern Carl Bildt? Eller från statsminister Fredrik Reinfeldt?

Är det någon som begriper vad svenskt utrikespolitik går ut på med Carl Bildt i Arvfurstens palats? Så vitt jag förstår fungerar Carl Bildt som nickedocka åt USA när det gäller kriget i Afghanistan, men det tycks vara allt.

Nu är Sverige ordförande i EU och skulle kunna ta tillfället i akt att värna demokratin. I stället är man tyst när demokratin angrips. Varför? Vad är man rädd för?

Nu när Manuel Zelaya har tagit skydd inne på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa vore det klädsamt om Carl Bildt hade något att säga om vikten av demokrati, men icke!


Att ställa sig upp för demokratin och demokratiskt valda presidenter, som här Manuel Zelaya instängd på Brasiliens ambassad i Honduras tycks i Sverige inte vara aktuellt när moderaten Carl Bildt står för utrikespolitiken.

Brasiliens president Lula har i alla fall sagt att han anser varje intrång på Brasilianskt territorium som en krigshandling som kan komma att bemötas med vapenmakt. Han påpekade att det naturligtvis även gäller ambassader.

Nu uppges det att minst två personer dödats utanför den lagliga presidentens fristad. Det är alltså hög tid att Sverige säger något. Det är faktiskt bättre att Bildt säger att Sverige och dess regering sympatiserar med militärkuppen och störtandet av demokratin än att han som nu inte säger någonting.
Harald Edenstam – var är du?

AB, DN, 1, 2, SvD,1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

6 Svar på “Är Carl Bildt demokrat?”
 1. Patricio skriver:

  Åk dit du då…

 2. Kurt skriver:

  Det är intressant att rita in Carl Bilds resor på en världskarta, han stannar ju av princip aldrig längre än 2 dygn på en plats (gäller även Sverige!). Och resorna går nästan uteslutande till länder där man också kan förmoda att han har privata affärsintressen. Och hela Latinamerika har ju Carl Bild inte alls besökt.

 3. Lasse skriver:

  Kurt:

  Hm, har han aldrig åkt till Latinamerika? Med tanke på regionens utveckling borde han väl kanske fundera på att göra det. Där har de ju så att säga rätt god erfarenhet av den politik Bildt företräder och därför har de slängt den på skräphögen, vilket gör att de som företräder Bildts åsikter måste ta till vapen när de inte accepterar demokratiska beslut…

 4. Magnus skriver:

  En demokrat är en person som respekterar majoriteten men skyddar minoriteten. Dvs en person som aldrig blint accepterar majoritetens önskan.

 5. Lasse skriver:

  Magnus:

  Och var har det med situationen i Honduras att göra?

 6. Magnus skriver:

  I princip inget. Dock valde jag att lämna en generell kommentar baserat specifikt på din mestadels retoriska fråga i början av inlägget. Ursäkta om du såg det som dålig ton, det kändes dock viktigt – rent generellt alltså, inte specifikt för Honduras.

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string LZwEyc to the field below: