Vad är det för likhet mellan moderaten Sven Otto Littorin och Sveriges statschef Konung Karl XVI Gustav? Jo, bägge två kan ägna sig åt olagligheter utan att bli straffade.

Nu rapporteras det att den förre moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin ska lämna landet. Om det är bäst för Littorin eller Sverige framgår inte, men jag gissar att vinnaren ändå måste vara landet Sverige. Åtminstone till dess hans miljonavgångsvederlag tar slut, sedan vill han säkert hem och leva på skattebetalarna.

Han ska bege sig till Kalifornien och, hör och häpna, forska gratis utan att få någon lön, den här gången på ett verkligt universitet och inte ett sagouniversitet. Hans forskning verkar dock inte speciellt märkvärdig.

Hans forskning ska ge svar på frågan om nya innovationer ger jobb och i så fall varför. För att besvara den frågan måste han tydligen befinna sig på Stanforduniversitetet i Kalifornien.

Det hela går ut på att ta reda på om innovationer ger fler jobb Sverige. Tja, sådana innovationer som kullagret, dynamiten, skiftnyckeln och inte minst tetrapacken och fotogenköket och

passbiten och varför inte propellern och agafyren torde väl räcka som svar på frågan.

Att uppfinningar och innovationer kan ge jobb är väl egentligen rätt självklart? Hittar man på något som sedan går att sälja behövs det folk både för tillverkningen av produkten och folk som säljer den och det betyder jobb.

Hur får man då fram människor med idéer om nya produkter? Hur kommer det sig att Sverige varit så förhållandevis framgångsrika att få fram uppfinnare? Jo, det beror på jämlikheten. Den jämlika skolan för fattig som rik är rena drivhuset för nya innovatörer.

Om det är något som är bra för förmågan att hitta nya innovatörer, uppfinnare, entreprenörer och intraprenörer så är det ett jämlikt samhälle där alla känner sig jämställda.

Moderaternas och därmed Sven Otto Littorins drömsamhälle är inget samhälle som uppmuntrar till de mångas fria tänkande. I det moderata samhället håller man tyst och gör som chefen säger! Det är bekvämt för makten men olönsamt för samhället.

Tipset är gratis Sven Otto!

AB, NT, DN, SvD, Exp

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Svar på “Årets arbetare får äta lunch själv”
 1. Johan skriver:

  vad har det jämlika samhället med inovationer att göra, ojämnställda samhällen har inte färre patent än jämnställda.

 2. Lasse skriver:

  Johan:

  Hur vet du det?

 3. Johan skriver:

  Lyssna gärna på Håkan Lans eller läs, Han talade bland annat om det i p1 sommar, Där påstår han att ex alla länder på våran breddgrad har lika antal patent, Har du några fakta bakom dina påståenden?

 4. Lasse skriver:

  Johan:

  Just det, och här är ju jämlikheten högre än i ex v Saudiearabien och liknande innovativa länder.

  Tog Lans hänsyn till befolkningsmängden i de olika länderna?

  Jag tycker du ska läsa en och annan forskningsrapport om jämställdhet, börja gärna med Wilkinson och Pickett.

 5. Kurt skriver:

  Stanford är visserligen ett verkligt universitet. Men Centre for Innovation and Communication som statliga Vinnova finansierar (ja han är fortsatt betald av skattebetalarna) har inte någon verklig verksamhet, det verkar just fungera som reträttpost för fiaskon. Och det verkar ha en mycket nära koppling till World Economic Forum.

 6. Lasse skriver:

  Kurt:

  Bra upplysning. Reträttpost för fiaskon var ordet! Statligt finansierade reträttposter alltså!

 7. sven-åke nilsson skriver:

  Jag tycker nog att du innan du uttalar dig i någon slags egen ståndrätt skall läsa vad bloggen medborgarperspektiv skriver om de s.k Littorinaffären som väl egentligen är en Helin/Melin/Kleinaffär.

 8.  
Lämna ett svar

Please copy the string lw6HLg to the field below: