När nu Vänsterpartiet har avstått från att delta i överenskommelse med regeringen som tillåter svenska soldater att fortsätta kriget i Afghanistan i princip hur länge som helst kommer också spekulationerna i pressen om vad som ska hända Lars Ohly som ett brev på posten.

En av mina tidigare jobbarkompisar kom en gång tillbaka till jobbet efter att ha varit ute och jobbat. Han såg alldeles konstig ut och vi undrade naturligtvis.

– Vad är det som har hänt, frågade vi.
– Jag har träffat en nöjd bonde och en ärlig politiker, svarade han.

Det visade sig att detta hade han aldrig i livet kunnat föreställa sig skulle kunna hända. Åtminstone inte på samma dag. Vi förstod att han var chockad.

Nu skriver Dagens Nyheter att de ringt till runt till olika vänsterpartidistrikt och frågat vad man tycker. Borde Lars Ohly avgå? Ska samarbetet med S och MP fortsätta?

Precis som väntat får man olika svar, en del tycker si, andra tycker så.

Några säger att hela partiledningen bör bytas ut, medan andra inte tycker det. Fast i DN är det de som anser att V ska skaffa en ny partiledning som hörs mest.

DN intervjuar också Lars Ohly om S och MP:s överenskommelse om militärens ockupation av Afghanistan.

Han beklagar att S och MP inte hade orken att stå upp för den överenskommelse de gjorde innan valet också efter valet. Och det måste man väl hålla med om.

Hade jag varit journalist hade jag dock satt helt andra rubriker på artiklarna om Vänsterpartiet än vad DN har gjort i dagens webbupplaga.


En partiledare som säger samma sak efter valet som före är en ärlig partiledare. Det är Lars Ohly! Till skillnad mot alla de andra partiledarna, oavsett färg.

Jag hade tagit fasta på den nyckelmening Lars Ohly säger i tidningens intervju med honom:

– Vi i Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att vi säger samma sak efter valet som vi gjorde före.

En sådan mening säger bara en ärlig politiker!

Det är alltså inte underligt att min tidigare jobbarkompis redan för 25 år sedan blev chockad.
./.

DN, 1, 2, 3, SvD, 1, 2, 3, AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Exp, 1, Dagen, 1, 2, SVT, 1, 2, 3, Jinge, Sjöstedt

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Svar på “Ärliga politiker är chockerande”
 1. Johannes skriver:

  Oerhört sant! I alla andra sammanhang kallas det att vara konsekvent, i DN däremot…

 2. en annan L skriver:

  Jag förstår inte att V:s valresultat jämförs med S katastrofresultat och att Ohly måste gå. Jag kan förstå om det finns de som tyckte att Ohly och V la sig alltför platt för S och Mp och därför vill ha en annan ledning men valresultatet var i stort +-0 jämfört med förra, lite mindre andel men ett av de partier som fick något fler röster än förra gången +3%. C tappade -11%, Kd -9%, S -6%. Det är förstås möjligt att man fått mer om man inte gått i allians men det är bara spekulation.

  Vad hade V medlemmarna väntat sig, ”Schymaneffekt” igen? Det var mycket speciella förhållanden med att S svikit sin vänsterdel grovt med Perssons huvudlösa åtstramningspolitik och massarbetslöshet. Klart att Schyman var en mycket skicklig talare, debattör och inte tappad bakom en vagn.

  Det enda raka hade varit att de rödgröna lagt ett eget Afghanistanförslag eller på något annat sätt formerat sig kring ett oppositionsförslag och låtit SD avgöra. Om S och Mp tänker sitta i Reinfeldts knä som några ”ansvarstagande” och ”seriösa” nickedockor, pga av SD, i varje viktig fråga under denna mandatperiod lär nog S vara glada om de kommer över 25% i nästa val. Risken hade förstås varit om S själva utarbetat ett oppositionsförslag att det mest varit kosmetika som skiljt det från Alliansens.

  Om man vill ha ett alternativ till borgerlig politik nästa val så häger det på S, men då kan inte opportunisten Sahlin vara kvar. Av det man kan se i eftervalsdebatten verkar det inte finns någon i det partiet som är villig att riskera något för att förändra, dvs utmana sittande ledning. Är man beroende av partiet för sin karriär och försörjning kan förstås stå utmanare dyrt.

 3. Lasse skriver:

  L:

  Intressanta siffror du redovisar. Jag har för mig att V fick ca 9000 fler röster i det här valet än förra gången, kan det stämma?

 4. en annan L skriver:

  9331

 5. Linda skriver:

  Jag tycker att Ohly gör helt rätt och att DN kan ta sig i dalen. De skulle aldrig skriva något positivt om en ledare för vänsterpartiet ändå (såvida V inte helt bytte politik alltså). Det är dessutom oerhört viktigt för demokratin att åtminstonde någon tar oppositionsansvaret. Varför ska vi annars ha massa partier? Det har de inte tänkt på, de i den där obehagliga blandningen av nyliberala galningar och stockkonservtiva surputtar, som skriver på DN.

 6. Lasse skriver:

  Linda:

  Nej, det spelar ingen roll vem som är partiledare, är han, eller hon, vänsterpartist så blir det hålla i hatten i massmediastormarna.

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string H1tTZ9 to the field below: