Om det är något som är farligt för demokratin så är det politikerföraktet. Att inte kunna lita på sina företrädare är allvarligt och skadar både människorna själva, näringslivet och landet på sikt. Man måste helt enkelt kunna lita på att de man gett makten också utövar den som de lovat.

Alla inser att när moderater säger att skattesänkningarna i fösta hand ska gå till låginkomsttagarna så vet alla att det inte är sant. Alla inser att moderater ljuger för att kunna berika sig själva.

Många inser också att när Centerpartiet påstår att de företräder landsbygdens folk så gällde det förr i tiden, inte nu. Nu företräder Centern bara de som dricker dyr sprit på krogarna runt Stureplan i Stockholm.

Fler och fler har förstått att Folkpartiets prat om individuell frihet bara gäller företagare. Vanligt folks frihet är inte mycket värd i en folkpartists ögon. Faktum är ju att den ende ärligt liberale folkpartisten i riksdagen avgick nyligen.

Frågan är om de socialdemokratiska väljarna tidigare förstått att de blivit lurade av partiets ledning. Nu, efter Wikileaks och Aftonbladets avslöjande, kanske det gått upp ett ljus för dem.

Det visar sig alltså att Mona Sahlin sagt en sak utåt och en annan sak inåt. Nu har vi alltså fått förklaringen till deras omsvängning i den nyligen i riksdagen avgjorda frågan om när de svenska trupperna i Afghanistan ska börjas dras hem.

Så här säger Nationalencyklopedin om politikerförakt:


En av dem sa samma sak både före och efter valet. Tror ni
det var han till vänster eller hon till höger?

”Politikerförakt, misstro mot politiker och deras avsikter. Trots att svenska politiker i internationell jämförelse betraktas som ovanligt hederliga har det s.k. politikerföraktet, dvs. misstro mot politiker och ett ifrågasättande av deras hederlighet ökat.”

Och visst, säger man en sak i en valrörelse och sedan röstar tvärt emot i riksdagen bara någon månad efter valet så ska man inte bli förvånad när politikerföraktet ökar och om man också förlorar nästa val.
Det borde inte minst Socialdemokraterna ta till sig med tanke på hur de fått en flygplanspropeller att bli grön av avund därför att den inte kan snurra lika fort som sossarna byter åsikt.

Det är skönt att det åtminstone finns ett parti i Sveriges riksdag som står rakryggat för sina åsikter både före och efter val.

Gissa vilket!

AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, SvD, 1, 2, 3, Jinge, Exp, 1, 2, 3, SVT, 1, 2, DN, 1, 2, 3, 4, Björnbrum

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Svar på “Ärlighet vara längst”
  1. Kerstin skriver:

    Håller fullkomligt med dig. Jag har nog aldrig sett en så ryggradslös socialdemokrat som Mona Sahlin tidigare, men å andra sidan verkar de ju vara ganska många av hennes kaliber i partiet i dessa dagar. Så ska S ha en chans att komma tillbaka får de nog lov att byta ut många i toppen. Men å andra sidan, de är kanske fullt nöjda med att vi får det som i USA, två partier som för samma politik, men ljuger på olika sätt, och som får växla vid makten, och även när de inte innehar makten, kan de leva gott på sina riksdagslöner, och på diverse andra välbetalda uppdrag.

  2. Lasse skriver:

    Kerstin:

    Sossarna borde läsa boken Jämlikhetsanden.

  3.  
Lämna ett svar

Please copy the string X9h5DC to the field below: