För många år sedan hade jag en kollega som betraktades som politisk idiot och som avskydde allt vad vänster hette. Ändå ansåg han att det fanns en sak med vänstern som gjorde att han litade mer på vänsterpolitiker än högerpolitiker, nämligen att de stod vid sitt ord.

Det är naturligtvis ingen dålig egenskap för en politiker att stå vid sitt ord och att inte ändra åsikt stup i kvarten. Visserligen kräver det kunskap och att man tänkt efter före, vilket innebär att beslut inte kan tas hux flux utan att beslut, även viktiga sådana, kan komma att ta tid.

Som nu med datalagringen, som om den genomförs, kommer att kartlägga oss alla in i minsta detalj. Faktiskt mer än vi förstår idag och när vi väl förstår det är det försent att göra något.

Lars Ohly (V) och Jens Holm (V) skriver idag en både skrämmande och rätt lustig debattartikel i AB där de tillkännager att de kommer att begära en minoritetsbordläggning av beslutet. Om den går igenom skjuts beslutet upp ett år och då kanske svenska folket hinner debattera om de vill bli kartlagda innan beslut om saken tas.

Humorn i artikeln består i beskrivningen av hur Moderaterna och Centerpartiet dömde ut kartläggningen och övervakningen av medborgarna när det var Socialdemokraterna som satt vid makten. Nu när de själva sitter vid makten är det annat ljud i skällan.

Innan Beatrice Ask (M) blev justitieminister menade hon att det här datalagringsdirektivet var ”en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna” och det hade hon ju rätt i. Dessutom ansåg hon att den ”stred mot Europakonventionen”.

Nu däremot, nu sitter både Moderaterna, Centern och Beatrice Ask vid makten och då gäller det att vända kappan efter vinden. Nu är det plötsligt inte längre viktigt med grundlagens fri- och rättigheter.

Alltså gäller det att snabbt som ögat, innan folk fattat vad det är frågan om, driva igenom det som man tidigare i sann populistisk anda var emot.

Min tidigare kollegas uppfattning var rätt: Ett parti som står vid sitt ord både före och efter ett val, oavsett hur det gått i valet, är värt respekt!

AB, 1, 2, DN, 1, 2, SvD, SVT, 1, Exp

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Svar på “Åsikter som ger respekt”
 1. Gergana skriver:

  Hej Lasse!

  Surfade mig hit nästan av slumpen (om man nu tror på slumpen) men måste ändå säga att jag gillar din stil och, framförallt, din förmåga till logiskt tänkande. Förvånande nog, är det inte så jättemånga som nyttjar den förmågan hos sig, trots att de flesta har den. Jag är en av dem som har hamnat i Sverige i efterhand, så att säga – efter förra Östblockets sönderfall – och har då inte haft så svårt att skilja mellan uppriktigt idealism och sneddriven auktoritär politik, som många kanske gör. Tyvärr, har cynismen bland politiker och”vanligt” folk bara växt och växt sedan början eller snarare mitten av 1980-talet (så vitt jag kommer ihåg – jag är 35). De ”andras ” välmående har hamnat lägst på prioriteringlistan. Historien upprepar sig och man kan bara titta på och bidra med sitt lilla. Enormt slöseri med resurser att man inte lär sig av alla krig och elände och fortsätter med hyckleriet. Det leder mig till tankarna om ett nytt krig. Utan att vara siarska eller profet kan jag lugnt satsa på att, om inte vi, då nästa generation kommer att få uppleva krigets fasor. Men jag vill inte vinna vadet. I alla fall, fortsätt med dina reflektioner och var säker på att andlighet utan religion är möjlig (nästan nödvändig) men en värld utan tro på den andliga är absurd. Efter Reaktionen i Frankrike följde den s.k. Kommunen och, lite efter den, var det ingen som ville minnas kungarna med gott. Reaktionen är här idag men den försvinner så småningom. Så vill jag hoppas men också vet.

 2. moteld skriver:

  Till skillnad från övriga rödgröna partier håller de också ord när det gäller Afghanistan. V:s inlägg i dagens riksdagsdebatt var ett under av klarhet jämfört med Peter Erikssons svammel. Sossarnas lallande förvånar mig mindre, men det är sorgligt att se hur lätt det går att ta avstånd från det man var beredd att sitta i regeringen och genomföra.

 3. Lasse skriver:

  Gergana:

  Tack för ditt vänliga omdöme.

 4. Lasse skriver:

  moteld:

  Jag såg Hans Lindes anförande på TV, han var strålande!

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string 7bOnnk to the field below: