Det där med vem som är terrorist avgörs av vilken politisk ideologi man ansluter sig till. När fem människor, varav två barn, dödades när tidningen Norrskensflamman brändes ner kom ingen på tanken att kalla de skyldiga till morden för terrorister trots att det var just det de var.

När fem arbetare för på dagen 80 år sedan sköts till döds i Ådalen kallades mördarna inte heller för terrorister trots att det var precis det de var. Vid de bägge svenska terrordåden fanns de skyldiga att sökas bland militär och polis och de kan tydligen aldrig vara terrorister.

Det finns idag med de sociala nedskärningar som sker för de som arbetar mycket goda skäl att komma ihåg texten på den gemensamhetsgrav som pryder gravstenen vid Gudmundrå kyrka i Ådalen:

Här vilar
En svensk arbetare
Stupad i fredstid
Vapenlös värnlös
Arkebuserad
Av okända kulor
Brottet var hunger
Glöm honom aldrig.

Det finns också skäl att komma ihåg vilken politisk beteckning som den tidning som ljög värst om skotten i Ådalen 1931 hade. Den har nämligen samma politiska beteckning idag; Svenska Dagbladet.

Vi bör också ha i minnet att Svenska kyrkan aldrig någonsin haft det arbetande folkets bästa för ögonen, vilket torde framgå med all önskvärd tydlighet av kyrkoherde Ivar Rhedins beskrivning av Ådalenmorden i Göteborgs Stifts Tidning:

”I en sinnesförvirring som man gärna ville hoppas vara övergående, men dock har anledning att frukta som ett varsel om andra tider, har folk ryckts med att hylla olyckans offer som hjältar och tillbedja det röda vilddjuret.

Vi blotta också våra huvuden för kapten Mesterton och hans kamrater, som i ett prövande ögonblick icke sveko sin säkert då mycket tunga plikt. Och en av Sveriges i dessa dagar mest hatade och skymfade män bringar vi ett ärligt tack.”


Två förstasidor från en moderat och socialdemokratisk tidning och en löpsedel från samma borgerliga tidning. Var finns den korrekta journalistiken och var återfinner man propagandan? Den frågan är lika viktig att ställa idag när man läser pressen.

Så kan man också hylla en mördare. Att kyrkoherden senare grundade Kyrkliga Folkpartiet kanske säger en del om dagens Folkparti och det partiets åsikter om Ådalen 31?

Inte heller fick mördarna några straff. Nåja, en furir fick tre dagars arrest för medverkan till mord på fem personer, vilket väl är ett i överkant lindrigt straff får man väl säga.

De militära högre befälen blev visserligen dömda som skyldiga av krigsrätten med blev frikända av Krigshovrätten vilket också fastslogs av Högsta domstolen.

Det är skillnad på terrorister och terrorister!

./.

AB, DN, 1, Dagen, 1, SVT, 1, SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Att aldrig glömma är viktigt”
 1. Björn Nilsson skriver:

  Flamman 1940 kan rubriceras som terrorism, men knappast Ådalen 31. Då har man tömt ordet terrorism på en någorlunda exakt mening och spritt ut det på allt möjligt som man inte gillar. 1940 var det en planerad våldsakt i syfte att sprida skräck, 1931 var det nog mer en fråga om förvirrade militärer som sattes in i en civil konflikt.

  En annan sak är att jag har för mig att någon av snillena på Dagens Nyheters ledaravdelning försökte få Ådalen 31 till en bra grej och att det var rätt att skjuta ner folk (kanske i slutet av 90-talet när nyliberalerna verkligen löpte amok?) men jag tror inte det blev någon succé med det. Ytterligare en sak är att ledningen för Socialdemokraterna nog inte var så missnöjda med att konkurrenter inom arbetarrörelsen blev nedskjutna. Ådalen var ju inte det enda stället där det var skottlossning de åren, och kommunisterna var på hugget. Sedan ockuperade SAP Ådalen som sin egen grej vilket verkligen är fräckt, ungefär som man också försökt ta över de spanienfrivilliga.

 2. Lasse skriver:

  Björn:

  Snart sagt vare protest mot makten om vd det vara må eller hur man gör betecknas idag som mer eller mindre terrorism, så begreppet är redan utvattnat till förbannelse.

  Visst, sossarna hade väl då, och idag, inget emot att litet riktigt vänsterfolk strök med.

 3.  
Lämna ett svar

Please copy the string Tulbhb to the field below: