Kommer ni ihåg vad som hände i Grekland när landet gick med i euron? Priserna steg så att pensionärer blev tvingade
att börja stjäla mat i affärerna för att överleva. Nu visar det sig också, föga överraskande, att landets barn tvingas till
svält för att EU vill rädda sina banker. Kan vi vara säkra på att det inte kommer att hända i Sverige också?

I samband med debaclet med Håkan Juholt var det flera som påpekade att han var hatad av borgerligheten därför att han bland annat lyft frågan om den ökande barnfattigdomen i Sverige.

Jag har hört flera som sagt att det inte finns någon barnfattigdom. I stället påpekar de att inga barn i Sverige svälter eller går utan kläder och bor i vägtrummor. Det må så vara, men det säger inget om barnfattigdomens vara eller inte vara.

När statistiken över den ökande barnfattigdomen i Sverige började spridas och bli allmänt känd insåg givetvis regeringen att det var ganska dåligt för deras renommé. Vad göra? Jo, en minister skickades ner till Bryssel.

Det är EU som slagit fast hur barnfattigdom ska beräknas, och den svenske ministerns besök i EU gick ut på att få EU att ändra vad begreppet för vad barnfattigdom innebär. Åtminstone för Sveriges del.

Går man strikt efter hur de flesta uppfattar fattigdom så är alla barn, hundra procent, fattiga. Inga barn jobbar och tjänar pengar. Och tjänar man inga pengar är man fattig. Ändå finns det barn som inte anses som fattiga, hur går det ihop?

Jo, barnfattigdom beräknas relativt i förhållande till alla andra barn. Man beräknar helt enkelt vilka resurser olika barn har tillgång till. Kan de få senaste inneskorna? Innejackan? Åka på sportlov? Semesterresa?

Vissa barn kan inte räkna med att kunna hänga med bättre lottade kamrater vars familjer har större ekonomiska resurser.

Barnfattigdom beräknas helt enkelt på utifrån jämförelser mellan olika barns resurser. Det är naturligtvis det enda rätta sättet att beräkna barnfattigdom i ett land.

Ökande barnfattigdom visar på ökande ekonomiska klyftor i samhället.

Problemet för de styrande är att ekonomiska klyftor kan de försvara med att folk får anstränga sig mer. Jobba hårdare. Sluta leva på bidrag eller andra floskler som borgarna älskar ta till när de ska försvara de ökande ekonomiska klyftorna i riket.

Oturligt nog fungerar det inte när det gäller barnfattigdom. Det går inte att försvara att barn känner sig mindre värda jämfört med andra barn ens med borgerliga floskler.

Inte ens Moderaterna kan inför öppen ridå försvara att barn mår dåligt av ekonomiska orättvisor som partiet utan att darra på manschetten försvarar när det gäller vuxna.

Därför gav EU Sverige bakläxa på försöket att få unionen att ändra på beskrivningen av barnfattigdomen i Sverige. Vilket gör att barnfattigdomen fortfarande ökar i det borgerligt styrda Sverige. Ministern fick åka hem med oförrättat ärende.

Försöka duger.

./.

DN, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, 3, 4, AB, 1, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Please copy the string UEhFta to the field below: