Säkerhet är inte att bli betraktad som fiende eller som vän till fienden. Säkerhet är att stå fri från all påverkan varifrån den än kommer, det ger respekt i alla läger.

Nu får vi reda på att USA vill öva flygbombning i Sverige. Det är USA:s flygvapen som vill förlägga bombövningarna vid robotbasen Vidsel. Om detta säger Försvarets materialverk att det är precis vad de vill, nämligen att hyra ut Vidsel till främmande makter. Gäller det alla makter?

USA fick upp ögonen för Vidselbasen under den NATO-övning som föregick i Sverige förra året och som kallades för Loyal Arrow.

Är det fler länder som USA ska bomba förutom Irak och Afghanistan? Är Irak nästa offer i krigen för demokrati och frihet som av någon outgrundlig anledning alltid sker där det finns energi att utvinna.

Nu skulle man kunna tro att svenska politiker som en man tog avstånd från att utländska flygvapen börjar fälla bomber över Sverige även om det bara handlar om övningar. Men övar gör man för man tror att övningen behövs i framtiden.


Får snart sällskap av utländska flyttfåglar?

Det självklar är dock inte självklart. Långt därifrån! Den moderate, vad annars, riksdagsmannen Krister Hammarbergh välkomnar USA:s krigiska intressen. Han påstår, säkert mot bättre vetande, att USA är välkommet med sina bomber.

Vad kommer Krister Hammarbergh (M) att tycka om Ryssland, China eller Nordkorea får för sig att också be om att få öva bombning i Sverige? Han vill nämligen att ”utländska” försvarsmakter, förutom USA, ska hyra in sig och öva att döda människor så effektivt som möjligt.

Kommer nästa svenska affärssuccé att bli övning i konsten att döda?

./.

NK, SvD, AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Svar på “Bombat så in i norden”
 1. Lars Hultman skriver:

  Först: Det heter Kina. Inget annat. Om någon vill hyra in sig för att öva så är det väl inget problem med det. Skillnaden mellan USA och de länder, förmodligen de länder som du hyllar och har skaffat dina politiska åsikter ifrån, som du nämner är att de 3 länderna bombar, förtrycker och mördar sina egna skoningslöst utan insyn från utomstående. USA är en demokrati. Kina (inte China) förtrycker Urigurer utan att du och dina röda kompisar nämner det i din blogg. Kina (inte China) håller Burma under armarna med motiveringen att ”vi blandar oss inte andra länders interna angelägenheter”. Du kanske skulle ägna en liten stund åt http://www.irrawaddy.org Jag ser fram mot att få läsa dina kommentarer om att Aung San Kui kommer att sitta i husarrest ett tag till. Men det är väl något som du tycker är OK. Ni kommunister får mig att kräkas.

 2. Danne skriver:

  ”Gäller det alla makter?”
  Nej, bara demokratiska.

 3. Lasse skriver:

  Lars Hultman:

  Dina kunskaper om demokrati lämnar en del övrigt att önska. Du har rätt i att jag inte vet hur mycket China bombar sina egna, inte heller vet jag något om hu rmånga bomber Ryssland släpper över sina invånare eller för den delen Nordkorea. Men att USA bombar civila i Irak och Afghanistan är stället utom allt tvivel.
  Om nu China håller Burma under armarna så gör de samma sak som USA gör med Saudiearabien och det landet är väl höjden av demokrati i dina ögon.
  Hur många länder har USA bombat sedan andra världskrigets slut? Jämfört med ex v China, Nordkorea eller Ryssland?

  Sök vård medan tid är!

 4. Kerstin skriver:

  Jag känner inte till många platser på jorden där USA inte stannat kvar med militär efter att man släppts in. Så det där låter festligt, i synnerhet när man vet att USA:s målsättning är att kontrollera hela världen och ha baser i alla länder nära och runt Ryssland. Anar man inte en kommande amerikansk bas i Sverige nu?

  För att inte tala om att där flyger vår neutralitet definitivt och så det skrattar om det, ännu festligare om det kärvar till sig mellan USA och Ryssland. Då ligger vi pyrt till den här gången. Vad svenska folket tycker om saken – vem 17 bryr sig om det, inte våra politiker, oavsett partifärg, i alla fall.

 5. Lasse G skriver:

  Är du inte lite ogin nu, skall vi inte ställa upp för fredsfursten som nyligen fick Nobels fina fredspris. De har ju bara drygt 700 militärbaser i drygt 130 länder utanför USA.

  Dessutom är det ju en av de största kunderna till vår krigsmaterielexport, kunden har alltid rätt som business floskeln säger. Vi kanske måste hålla oss väl med fredsfursten om vi skall bibehålla vår tätposition som en av världens största krigsmateriel exportörer. Förvisso är stora delar av den krigsmaterielindustri som svenska skattebetalare byggt upp för att vi skulle vara neutrala nu kontrollerat av inte minst anglosaxiska intressen. Denna slumpades bort så fort kalla kriget var slut, ett märkligt sammanträffande. Denna avveckling av en väsentlig del av vår försvarsförmåga är ju ett av de tidiga stegen mot att avveckla neutralitetspolitiken.

 6. Lasse skriver:

  Kerstin:

  Finns någon sådan plats överhuvudtaget? De har ju blivit utkastade med våld från ex v Vietnam och kanske några till. Frågan är om norrlands skogar passar för gerillakrig?

 7. Donald skriver:

  Det hela måste nog upp i same-tinget först innan man kan släppa några bomber. Som ursprungsbefolkning är de ju i.o.f.s. som alltid mål för USA´s krigsmakt.. Dessutom ger det ju ryssarna mera legitimitet att ”säkra” Gotland inför gasledningen. (OBS! Ironi med ett stänk allvar )

 8. Peter skriver:

  Tror Ryssland gärna skulle vilja låna basen för att öva bombning av Sverige,men dom har fullt upp med att bomba i tjetjenien och mörda sina egna journalister ;)

 9. Stolpeut skriver:

  Sverige kan ju hyra ut till andra nationer som vill bomba lite som Kina och Japan och varför inte Syd-korea och Thailand.Tyskarana har inte bombat på år och dar så det är dags nu

 10. Mjau skriver:

  ”Journalisten” du syftar på jobbade för en tidning som finansieras av amerikanska NED, där samtliga arkitekter bakom massmorden i mellanöstern är representerade. Inte många ryssar vet vilka de är eller Politovskaya själv eftersom verksamgheten till 95% är för anglo-amerikansk konsumtion (vilket du tycks vara ett lämpligt bevis för, läser du några oberoende tidningar från ryssland?)

  Under fyllbulten Yeltzin och hans rysk-israeliska oligarkers tid mördades journalister och andra oliktänkande på löpande band men vare sig USA eller våra lokala liberalmuppar klagade då ty han var ju ”reformvänlig” och omslagspojke för IMF och nyliberalismen så till den grad att folket svalt och inte fick löner, vilket givetvis belönades med beröm och titlar som ”frihetshjälte” och ”demokrat” här i väst.

  Kriget mot de USA-stödda terroristerna och Beslanmördarna i Tjetjenien var det han som startade men då höll liberalmupparna käft minsann. Men skillnaden mellan att bekämpa terrorister beväpnade och utbildade av främmande makt på egen mark och att atombomba ockupera och massmörda andra folk tusentals mil hemifrån är för uppenbar för att våra kära muppar skall förstå….. :)

 11.  
Lämna ett svar

Please copy the string NS4Ilh to the field below: