Nu ligger man illa till om man är varg. Redan första dagen av licensjakten har det skjutits 22 vargar av de 27 som det är tillåtet att skjuta. Att jaga varg är uppenbarligen ingen större konst som man kan skryta med som jägare.

Den allra första vargen som sköts till döds levde sitt korta liv i närheten av Hagfors och blev först skadeskjuten innan den så småningom kom inom räckhåll för ett bättre skott och kunde slippa sina plågor av den första skadeskjutningen.

Att inbilla sig att det bara kommer att skjutas 27 tillåtna vargar när 12 000 jägare beväpnade till tänderna går ut i skogarna för att nedlägga en varg visar bara att vargjakt, om den anses nödvändig, borde ske med statliga jägare.

Men det är inte bara vargar som ligger illa till dessa smällkalla vinterdagar. Till höger här ses en kombinerad räv- och mårdfälla.

Det gör att i områden där man placerat ut många såna här och liknande fällor finns det till slut inga rävar kvar. Räven går in i fällan och jägaren som satt ut den tar sin revolver och skjuter räven när den skräckslagen sitter i fällan och inte förstår vad som hänt.

Att jaga med fälla kräver en del, bland annat måste fällan kontrolleras varje dag. Det gör att man sätter fällorna så att man från bilen kan kolla om den slagit igen när man åker till jobbet på morgonen eller när man kommer hem på kvällen.

Det är ju faktiskt inte helt ovanligt att en och annan sällskapshund nämligen också lockas in i fällor av lukten från betet i fällan. Liksom katter, men det gör inte jägarna något eftersom katter också ses om skadedjur i jaktmarkerna. Ska en tamkatt i en fälla ha en chans att överleva måste den ha ett tydligt halsband.

Annars är det kört!


En sådan här är livsfarlig för alla djur med bra luktsinne!

DN, 1, 2, SvD, AB, 1, 2, Exp, 1, 2, DD, 1, 2, ST, DT, 1, 2, 3, 4, 5, Jinge, 1, 2, Ove Nordström

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

3 Svar på “Bra luktsinne kan vara livsfarligt”
 1. Per skriver:

  Denna så kallade jakt är tragisk, och att en liten minoritet lyckades driva igenom beslutet av den är illavarslande. Vargen behövs i vår natur. Precis som skriver är det i praktiken omöjligt att garantera att man håller sig till kvoterna när det är så många jägare ute.

 2. Bert skriver:

  Jag håller med dig i sak. Men så länge staten inte har kompetens, så hjälper det inte om jägarna är statliga eller ej. Att låta ökända lobbygrupper ta hand om skitjobbet är också dubbeltydigt. Men att 12000 jägare tror att de ska ha chans att skjuta 27 vargar, visar väl bara på hur orealistiskt de ser på uppgiften. Det är en stor framgång, och ställer dem i ett löjets skimmer. Tyvärr har de både regeringens och kungahusets stöd.

 3. Lasse skriver:

  Bert

  Jo, det blev också litet löjligt när Silvia sa något om att ”den där författaren vet inget om vargar” om Kerstin Ekman, som ju bor mitt ute i vargland och säkert vet mer om både vargar och andra vilda djur än hela hovet tillsammans.

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string s5FtTI to the field below: