Gamla Bysis på Hornsgatan 82 i Stockholm borde komma till heders igen. Det gamla bysättningshäktet behövs mer än någonsin!

Allt var inte bättre förr, men frågan är om inte systemet med bysättning borde återinföras med det snaraste?

På Hornsgatan i Stockholm ligger gamla Bysis. Namnet kommer sig av att i huset låg tidigare Stockholms bysättningshäkte. Men vad var då bysättning? Och vilka låstes in på häktet?

I bysättningshäktena låste man in folk med obetalda skulder. De burades helt sonika in till dess deras skulder var betalda. I många fall fick de sitta på bysättningshäktet många år och arbeta av sina skulder.

Vore det inte på tiden att man satte in bankdirektörer, lånespekulanter och andra skummisar med skulder till dess de reglerat sina skulder? Nu måste ju staten, det vill säga skattebetalarna ställa upp och betala de skulder som bankerna lurat på delar av folket.


Typisk rastgård för skuldsatta bankdirektörer till dess de arbetat av sina skulder.

Under tiden skattebetalarna betalar bankernas skulder borde naturligtvis bysättningshäktena komma till heders igen.

Bankdirektörer som inte kan betala det de är skyldiga sina kunder utan måste låna av skattebetalarna borde givetvis förvaras inom lås och bom till dess de betalat tillbaka de pengar de nu måste låna av skattebetalarna.

Innan bysättningshäktet flyttade till Hornsgatan låg det på slottet. Det häktet var avsett för adelsmän, officerare och andra hovet närstående personer. Alltså ungefär samma klientel som nu måste låna pengar av folket för att reda upp sina misslyckade affärer.

In med dem på bysättningshäktet!
Där hör de hemma.
Där gör de minst skada för det arbetande folket.

Efter att systemet med bysättningshäkte tyvärr avskaffats användes huset på Hornsgatan bl a som sinnessjukhus och hantverksgård. Bägge användningsområdena skulle man kunna tänka sig passa bra får de dösnackande finansexperter som nu går fria i trakterna av Brunkebergstorg och Kungsträdgården och ställer till skada för Sveriges ekonomi och folk.

Allt var som sagt inte bättre förr, men nog skulle ett och annat bysättningshäkte passa alldeles utmärkt dessa dagar.

Vi vet vilka som borde sättas på bysättningshäkte!

Se AB, AB1, DN, SvD, SvD1, SvD2

Lästips: Björn Nilsson om moderaternas nationalism, Jinge om risken att Obama mördas, Kaj Raving om friskolor, Tomas Jonsson om skumma folkpartister, Svensson om rasism, Röda raketer om en misslyckad predikant, Johan Lindahl om fotboll.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Svar på “Bysättningshäkten borde återinföras!”
 1. August skriver:

  Det går utmärkt att häkta konkursade personer idag. Se konkurslagens tolfte paragraf.

 2. Björn Nilsson skriver:

  En tänkbar idé men kanske inte så kostnadseffektiv. Undrar om de där gökarna kan göra så mycket nytta? Ett annat fint gammalt alternativ kunde måhända vara att ta fram gamla Kopparmatte och låta syndarna stå vid skampålen på Stortorget och skämmas inför mängdens ögon några timmar. Kanske vore kul för turister att titta på också? ”Stockholm – the City of Blame and Shame”!

 3. Tomas Jonsson skriver:

  Som räntan utvecklar sig så lär väl ett stort antal villaägare också buras in i så fall.

 4. Lasse skriver:

  Tomas:

  Visst, alla som skadar landet genom att leva över sina tillgångar borde sitta på bysättningshäkte. In med dem bara! :-)

 5.  
Lämna ett svar

Please copy the string r2AXVj to the field below: