Den kände deckarförfattaren Ed McBain har skrivit boken som ligger till grund för filmen
”Vänd dem icke ryggen” som kanske är precis det vi alla gör när det verkligen gäller.

En sak är klar, tiggeriet i Stockholm har minskat dramatiskt det senaste året. Troligen på grund av att folk slutat ge några pengar. Det i sin tur kan bero på flera saker, som att man inte längre har kontanter eftersom alla handlar med kort.

En annan orsak kan vara att det blev alldeles för många tiggare vilket gjorda att de som skänkte pengar gav upp.

Ytterligare en orsak kan vara ryktena om att det är kriminella nätverk som ligger bakom tiggeriet. Vilket inte är sant eftersom kriminella ligor vill ha god lönsamhet på sin verksamhet.

Men de tiggare som ännu är kvar och som jag ser är ofta äldre män, som definitivt inte kan leva på tiggeri.

Observerar man de dem längre stunder så finner man att de helt enkelt inte får några pengar. Inte ens de fåtal som ännu spelar dragspel och går omkring i tunnelbanetågen får några pengar vad jag sett. Det kunde de få för något år sedan.

Så vad gör de här?

Tidigare var det mest kvinnor, både yngre och äldre som satt bakom tiggarmuggarna. De välgörenhetsorganisationer som då hade kontakt med tiggarna vittnade om att deras inkomst från tiggeriet rörde sig om mellan 15 och 150 kronor om dagen i genomsnitt, inte mycket men i alla fall något.

Nu är det dags att utreda hur de som lever i skuggsamhället försörjer sig, vi har ju sett exempel på tiggare som i desperation prostituerat sig, vilket säkert är mer lönsamt än tiggeri, och även kriminella ligor som påstås leva av tiggeri när det i själva verket handlar om kriminalitet.

Eftersom vi kan anta att människor i aktiv ålder inte gärna frivilligt svälter till döds måste man nog utgå från att de har inkomster på ett eller annat sätt. Men hur då? Ett alternativ kan vara att jobba svart. Ett annat alternativ kan vara prostitution. I bägge dessa alternativ är det kunderna som bryter mot lagen.

Ett tredje alternativ kan vara helt vanlig simpel kriminalitet som fattiga i alla tider har fått ägna sig åt för att inte svälta ihjäl.

Något har hänt med tiggeriet, frågan är vad?

./.

3 Svar på “Bytt bransch?”
 1. moteld skriver:

  Jag ser fortfarande en hel del kvinnor i mitt område.
  Men du har rätt, de orsaker du beskriver påverkar säkert själva tiggandet. Frågan är om det är tiggandet eller tiggarna som har minskat.

 2. Lasse skriver:

  moteld:

  Ja, en och annan finns kvar, men de ha minskat betydligt. I mitt område har flera av kvinnorna bytts ut mot äldre män.

 3. Martin skriver:

  Gränser har återinförts inom EU, så det är inte lika lätt att förflytta sig mellan länderna. Särskilt när det gäller de som håller ett stall med ”illegala invandrare” som de lovat fagra löften om ett uppehållstillstånd inom EU om de jobbar ihop en viss summa. Det finns ligor som opererar så, de finns för det vet jag då en jag känner lurades in i detta och fått löfte om ett skenäktenskap med östeurope för det facila priset om 15000 kr, vilket är enligt inkomsterna här ovan mellan 3 års tiggande till 3 månaders tiggande. Dessa kan ha svårare att nyrekrytera ”illegala invandrare” med alla åtgärder för att hindra inflödet.

 4.  
Lämna ett svar

Please copy the string d6YRzn to the field below: