Idag åker Sveriges utrikesminister Carl Bildt till Israel. Frågan är bara varför? Vad har han där att göra? Har han tagit korset?

Meningen med resan är att delta i en tre dagar lång ”säkerhetskonferens” som har titeln Israel 60 år – ett uthållighetstest. Meningen är att man ska diskutera Israels nationella säkerhet.

Jag begriper inte vad Carl Bildt har med den saken att göra? Vore det inte bättre att han åkte till Gazaremsan och studerade hur Israel gör när de dödar demokratiskt valda politiker i en aldrig sinande omfattning?

Israel har inte dödsstraff, ändå dödar de palestinier som de anser begått brottsliga handlingar mot landet. Alltså ägnar sig Israel åt mord.

Likaså kan han ägna sig åt litet fältarbete utefter den olagliga mur, eller ska vi säga järnridå, som Israel mot alla internationella och folkrättsliga lagar till stor del byggt på ockuperat territorium. Men det är väl att hoppas på för mycket.

Jag ger mig sjutton på att Carl Bildt inte kommer att kritisera Israel det minsta. Är det någon som tror att Carl Bildt kommer att säga något om alla de FN-resolutioner som Israel ständigt bryter mot? Jag gör det inte.

Jag undrar om Carl Bildt inser hur kort tid 60 år är? Israel i nuvarande form är ju faktiskt inte äldre. Korsfararna intog Jerusalem den 15/7 år 1099 och Saladin slog dem i grunden under slaget vid Hattin i juli år 1187 och intog Jerusalem i oktober samma år.

Det kan mycket väl dyka upp en ny modern Saladin igen, den här gången kommer han tyvärr att ha avsevärt farligare vapen än den ursprunglige Saladin. Risken är uppenbar att inte ens de moderna korsfararna från andra sidan Atlanten har vapen som kan stoppa en modern Saladin.


Har Sveriges utrikesminister Carl Bildt tagit korset när han nu ger sig iväg till Israel för att delta i en säkerhetskonferens?

Det kan finnas skäl för Bildt att erinra Israels regering om att det tog 88 år för de då rättmätiga ägarna av Jerusalem att återta sin egendom. Hur lång tid det kommer att ta nu återstår att se, men att så kommer att ske förr eller senare tycker jag Carl Bildt ska framföra till säkerhetskonferensen. För det kommer att ske, frågan är bara när?

Att fortsätta med mördandet, ockupation och bosättningar på stulen mark kommer nämligen aldrig att ge Israel någon säkerhet. Det enda som kan ge Israel säkerhet är överenskommelser som tar hänsyn till bägge parter, inte bara den ena.

Jag tycker att Carl Bildt kan upplysa Israel om att det har förekommit avtal tidigare. Kunde Saladin och Rikard Lejonhjärta komma överens om Jaffaavtalet i september 1192 borde det väl vara möjligt med liknande avtal nu?

Se där något för Carl Bildt att bita i, men det är väl att hoppas på för mycket.

Se AB och DN.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

6 Svar på “Carl Bildt — korsfararen?”
 1. Jinge skriver:

  Bra bloggpost!

 2. Rawia Morra skriver:

  Denna blogpost är så bra att ja känner att jag måste fira den på nåt sätt! Jag undrar om jag har nåt gott på hyllan i köket…ska kolla…
  …Äsch, det var bara lite chokladlikör med vad sjutton, skål Lasse!

 3. Lasse skriver:

  Rawia Morra:

  Skål och tack.

 4. […] Bloggat: Jinge Det progressiva USA  Lasses blogg […]

 5. Gertkvist skriver:

  ”Det kan finnas skäl för Bildt att erinra Israels regering om att det tog 88 år för de då rättmätiga ägarna av Jerusalem att återta sin egendom.”

  När korsfararna erövrade Jerusalem hade araberna (i olika konstellationer) haft staden i 461 år (638 tom 1099). Innebär det att Jerusalem blir ”äkta israeliskt” efter lika lång tid, alltså år 2408? Eller räcker det med 100 år?

  Ganska löjligt argument när man tänker på det, va?

  ”Det enda som kan ge Israel säkerhet är överenskommelser som tar hänsyn till bägge parter, inte bara den ena.”

  Samt en överenskommelse som båda parter följer. Sannolikheten för att så skulle ske är lägre än en Quassam-rakets träffsäkerhet.

 6. […] Rawia Morra om förtryckarstaten Israel, Hanna Löfqvist om förtryckarstaten Israel och Lasse om Carl Bildt och förtryckarstaten Israel. Incoming Links (via Tecnorati):Nothing […]

 7.  
Lämna ett svar

Please copy the string yTPUWr to the field below: